Keresi az újabb célpontokat a Waberer's

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Erős negyedik negyedévvel zárta a 2017-es évet a Waberer's International Nyrt., az árbevétel az előző év azonos időszakához képest 20,8 százalékkal 179 millió euróra nőtt. Az emelkedés a Link felvásárlásának és a Regionális Szerződéses Logisztika és Egyéb szegmensek organikus bővülésének volt köszönhető.

Lajkó Ferenc vezérigazgató mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kivételesen jó évet zártak 2017-ben, rekorderedményeket értek el a cég 70 éves történetében mind árbevételben, mind profitabilitásban. Az eredmények meghaladták az elemzői és a vezetői várakozásokat is.

Kiemelkedő negyedév

A fuvarcég árbevétele a tavalyi negyedik negyedévben 179 millió euróra, az előző év azonos időszakához képest 20,8 százalékkal nőtt.

A rendszeres nettó eredmény az adózás és a pénzügyi eredmény egyszeri pozitív hatására egy évvel korábbi huszonkétszeresére, 6 millió euróra nőtt, az egy részvényre jutó negyedéves eredmény az előző év azonos időszakában elkönyvelt veszteséggel szemben 0,4 euró volt, az egész tavalyi évben pedig 163 százalékkal 1,13 euróra emelkedett.

Éves alapon is növekedés

A tavalyi év egészét tekintve a rendszeres nettó eredmény 57,5 százalékkal 22 millió euróra nőtt. A nemzetközi fuvarozásból eredő bevételek a folyamatos áremelések és a felvásárlások, így a Link felvásárlása révén 24 százalékkal emelkedett, a logisztikai bevételek 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet

A tavalyi év egészét tekintve az árbevétel 17,8 százalékkal 674 millió euróra emelkedett, ám a közvetlen költségek is hasonló ütemben 533,8 millió euróra nőttek. A rendszeres a kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredmény (EBITDA) a negyedik negyedévben 47 százalékkal 21 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az egész év alatt 16,6 százalékos növekedéssel 85,8 millió euróra emelkedett.

Erdélyi Barna vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy sikeres pénzügyi évet zártak, amelyben az árbevétel növekedése felerészben organikus volt, felerészben a Link akvizíciójának volt köszönhető. Az EBITDA marzs 16,6 százalékkal növekedett 2017-ben, így a vállalat profittermelő képessége is javult.

Az adózott eredmény 57,7 százalékkal nőtt, ez az árbevétel-növekedés mellett az eszközstruktúra átalakításának és a költséghatékonyabb működésnek köszönhető. A cég eladósodottsági rátája is csökkent 3,3-ról 2,7 százalékra. A 4300 kamion jelentős részét lízingelik, az alacsony kamatkörnyezetben a lízing költségei is csökkentek.

Így alakult a környezet

Lajkó Ferenc rámutatott, hogy az árbevétel dinamikus emelkedése mellett a kamionok száma is 18 százalékkal nőtt, a költségek azonban csökkentek. A vállalat méretőéből adódóan jelentős kedvezményeket értek el az üzemanyagárakat tekintve.

Emellett hatékonyságban is sikerült javítani: 4 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás, a rakottsági mutató 91,4 százalékos volt tavaly és a karbantartási költségek is csökkentek 4 százalékkal.

A Link akvizíciójával kapcsolatban arról számolt be, hogy sikeres az integrálódás, amelyet a volumennövekedés is alátámaszt. A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy keresik a további felvásárlási célpontokat elsősorban logisztikai területen és a régiós országokban.

Az akvizíciós tervek finanszírozásával kapcsolatban Erdei Barna elmondta, hogy a cég cashflowja lehetőséget ad akár egy Link méretű cég felvásárlására is, ezért nem terveznek újabb részvénykibocsátást.

Mit várnak 2018-tól?

A LINK integrációja idén folytatódik, ennek részeként több mint 100 kamionnal növelik a lengyel flottát. A cég vezetőinek várakozása szerint folytatódik az iparágban tapasztalható áremelkedés. Ugyanakkor komoly potenciált látnak az e-commerce kiszolgálásában, elsősorban a raktárok közötti állományok mozgatásában.

A rakottsági mutatókat tovább javíthatják főleg a Link esetében. A kamionok futásteljesítményének növelésében is vannak még tartalékok, így csökkenthetik a kilométerenkénti költségeket.

2018-ban is hasonlóan jó évet várnak a cégvezetésben. Lajkó Ferenc szerint a lendület tovább vihető, ezért idén is kétszámjegyű növekedést várnak.

A TőzsdeFórum kérdésére válaszolva Erdei Barna elmondta, hogy konkrét számot ugyan nem fogalmaztak meg, de 15 százalékos növekedés, pár százalékos eltéréssel elérhetőnek tűnik.

Az akvizíciós tervekkel kapcsolatban arról nyilatkozott a vezérigazgató-helyettes, hogy a vállalat készpénztermelő képessége stabil, van elég tartalék akár egy Link méretű cég felvásárlására is, ezért újabb részvénykibocsátást nem terveznek. Elsősorban a logisztikai üzletágban keresnek célpontot.

Az osztalékpolitikával kapcsolatban elmondta, hogy a meghirdetett stratégiát folytatják, a növekedésre fókuszálnak, ezért ha indokolt, akkor az osztalék helyett a felvásárlások kerülhetnek előtérbe.

A Waberer's részvényeivel tavaly július 6-án indult el a kereskedésa BÉT-en, részvényenként 5100 forintos induló áron, a papírokkal a prémium kategóriában kereskednek. A papír előző záróára 4730 forint volt. Legmagasabb ára 5199 forint, legalacsonyabb 4370 forint volt.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot,...

ÜZLET

Jelentősen erősödött az M&A piac.

Ezt olvasta már?

Változatlanul lefelé csúszott a börze »