Kétéves csúcson a blue chipek Kínában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen emelkedtek a kínai tőzsdeindexek pénteken, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 27 havi csúcsra ugrott, miután a pekingi vezetés jelezte, hogy még jobban megnyitja pénzpiacait a külföldi vállalatok előtt.

Jó hír jött a miniszterelnök-helyettestől

Vang Jang miniszterelnök-helyettes a kínai kormány hivatalos szócsövének tekintett People's Daily című napilapban pénteken megjelent cikkben közölte, hogy a következő három év során fokozatosan eltörlik a hazai pénzügyi cégekben megszerezhető kulföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat.

Hangsúlyozta, hogy Kínának nem kedvezmények kínálásával kell vetélkednie a külföldi tőkéért, hanem tisztességes, átlátható, a jogra alapozott és kiszámítható üzleti környezetet kell biztosítania.

Szárnyaltak az indexek

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,14 százalékkal, 3432,67 pontra, az ötven legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírjainak teljesítményét tükröző SSE 50-es index pedig 1,04 százalékkal, 2862,34 pontra emelkedett.

A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,79 százalékkal, 11 645,05 pontra emelkedett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,88 százalékkal, 4111,91 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,88 százalékkal, 1900,63 pontra kúszott fel.

A legerősebb hét

Az elmúlt egy hét leforgása alatt a CSI-300-as mutató 3 százalékkal nőtt, az idén ez volt a legerősebb heti ütem, míg a Shanghai Composite 1,8 százalékkal emelkedett múlt péntekhez képest.

A tőzsdei indexek menetelését a friss makroadatok is segítették, mert arra lehet következtetni belőlük, hogy a kínai gazdaság továbbra is robusztus ütemben bővül.

Az ipari termelői árak meglepően erősen emelkedtek októberben, és a fogyasztói árak is gyorsuló ütemben nőttek, ami enyhítette a kereslet esetleges lassulása miatti piaci aggodalmakat.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Nem volt mindenki happy New Yorkban-ban »