Kétezer embert rúg ki a legnagyobb ír telefontársaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A korábban bejelentetthez képest kétszer annyi alkalmazottjától, az összes munkavállaló 35 százalékától válik meg Írország legnagyobb telekommunikációs vállalata, az Eircom - írja a The Irish Times országos napilap internetes kiadása.

A döntés, amelyet szerdán erősített meg az Eircom képviselője, a dublini székhelyű cég 5700 munkavállalójából 2000-et fog érinteni az elkövetkező másfél évben. Pat Rabbitte kommunikációs miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy elkerülhetetlen a "további átszervezés". Ám egyetértett az Eircomnak azzal a szándékával, hogy másfél millió eurós beruházással szeretné fejleszteni hálózatát. A bejelentés előtt kedden az állami kézben lévő posta jelentett be nagyarányú, négy éves leépítési programot.

Herb Hribar, az Eircom vezérigazgatója azt nyilatkozta, mélyreható átalakításra van szükség a cégnél annak szerkezetére, üzleti tevékenységére és munkamódszereire vonatkozóan, hogy lényegesen csökkenthessék kiadásaikat. A vállalat 2009-2011 között 1500 alkalmazottjától vált meg - jegyzi meg a lap. A vállalatnál működő szakszervezet képviselője szerdán azt nyilatkozta, hogy a leépítés mikéntjéről folyamatos egyeztetéseket szeretnének.

Az Íroszág távközlési piacát sokáig meghatározó Eircom 1999-ben még 13 000 alkalmazottal működött. Azóta a folyamatos piacvesztés miatt évente 10 százalékos, másfél milliárd eurónak megfelelő veszteséget szenvedett el. Ezen időszak alatt nem kevesebb, mint hét tulajdonosa volt az Eircomnak.

A cég mindezek ellenére még ma is megkerülhetetlen szereplője a szigetországi távközlési piacnak. A szélessávú szolgáltatások piacán 67 százalékos, a vezetékes telefonhálózat piacán 60 százalékos a részesedése. A tulajdonában álló, Meteor nevű mobilhálózat viszont csupán 20 százalékát teszi ki a teljes ír mobilpiacnak.

Ezt olvasta már?

Nagymértékű vagyoneadásra készül a Huawei »