-->

Kétfelé indult Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyes árfolyamindexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A BUX 0,02 százalékkal erősödött pénteki záró értékéhez képest.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,02 százalék csökkenéssel, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalék visszaeséssel kezdett, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,09 százalékkal nyitott magasabban.

Londonban 0,03 százalékkal csökkent a nyitáskor az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index pedig 0,06 százalékkal gyengült. Madridban 0,16 százalék emelkedés, Milánóban 0,15 százalék csökkenés volt az index a nyitáskori állása.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 8,83 pontos emelkedéssel, 38 131,70 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest tehát 0,02 százalékkal erősödött.

Gyorsjelentések és makrohírek

Hétfőn elsősorban a folyamatban lévő első negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló-szezon legfrissebb publikációira irányul majd a befektetői figyelem.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A svájci UBS bank kora reggel közzétett jelentésében nyereségének az elemzői várakozásokat felülmúló 19 százalékos növekedéséről számolt be.

A makroadatok közül a nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok és az euróövezet áprilisi szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexe befolyásolhatja még az árfolyamok alakulását.

Mit várhatunk itthon?

Iránykeresésre, illetve kisebb pozitív korrekcióra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn a piaci szakértők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, bizonytalan a nemzetközi környezet, múlt pénteken elromlott a piaci hangulat, és nem kizárt, hogy ez folytatódik.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője jelezte: az Egyesült Államokban is folytatódott a gyengülés, és az ázsiai piacok is lefelé tartanak, de ott mérsékelt csökkenés látható.

A szakértő szerint a vezető részvények közül az OTP maradhat a 11 000-11 780 forintos kereskedési sávban, de felfelé indulhat a bankpapír jegyzése.

A Mol egy hosszabb emelkedő hullám után kezdett korrigálni a múlt héten, itt nem számít érdemi emelkedésre, és a Richter esetében sem túl pozitívak a kilátások. A Magyar Telekom árfolyama viszont folytathatja az óvatos emelkedést - fejtette ki kommentárjában.

Jó hetet zártak

Pénteken a közzétett vállalati eredmény beszámolók tükrében vegyesen, többségében emelkedéssel zártak az európai tőzsdeindexek: a páneurópai Stoxx 600 index 0,03 százalék csökkenéssel, az FTSE Eurofirst 300 index 0,05 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,16 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést. 

Frankfurtban 0,21 százalékkal csökkent a DAX index, a londoni FTSE-100 index 0,54 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,39 százalékkal emelkedett. Madrid és Milánó egyaránt 0,16 százalék indexerősödéssel zárt.

Pénteken a távközlési ágazat szerepelt a legjobban az európai tőzsdéken, az ágazati index egy százalékkal erősödött. 

A svéd Ericsson a piaci várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, részvénye ennek köszönhetően a Stoxx 600 index tagjai között a legjobban teljesített, csaknem húsz százalékkal erősödött.

A Telia távközlési szolgáltató részvénye közel kilenc százalékkal erősödött, miután részvény-visszavásárlási tervet jelentett be várakozáson felüli első negyedéves eredményét követően.

A Richter lett a hét vesztese

Csökkenő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, pénteken a BUX 38 122,87 ponton állt, ami az előző heti záró értékénél 228,78 ponttal, 0,6 százalékkal alacsonyabb.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 38,85 milliárd forintot az előző heti kereskedésben elért 65,04 milliárd forint után, a vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama erősödött, az OTP-részvényeké és a Richter-papíroké gyengült.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol árfolyama 0,54 százalékkal erősödött, a papír 2988 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma meghaladta a 10,36 milliárd forintot. A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,44 százalékkal erősödött, pénteken a kereskedést 456 forinton zárta, a forgalma meghaladta a 813 millió forintot.

A Richter árfolyama 2,05 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5260 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti forgalma 6,75 milliárd forint volt. Az OTP-részvények árfolyama egy hét alatt 0,35 százalékkal csökkent, a bankpapír 11 280 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, a forgalma meghaladta a 14,7 milliárd forintot.