Kétirányú kockázat a Brexit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar befektetőket is egyre jobban elbizonytalanítják a brit népszavazás okozta piaci reakciók, májusban folytatódott a tőkekivonás a pénzpiaci alapokból a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adatai szerint - tájékoztatott a K&H Bank Zrt. pénteken.

Brexit esetén megzuhannak a piacok

A közlemény idézi Horváth Istvánt, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatóját, aki elmondta: a britek uniós tagságáról döntő jövő csütörtöki szavazás okozta bizonytalanság miatt ez a trend júniusban még erősebb lehet.

Májusban leginkább azoknak az alternatív eszközöknek - főként abszolút hozamú alapok és ingatlanalapok - az állománya nőtt, amelyek kevésbé intenzíven reagálnak a nemzetközi környezet feszültségeire - tette hozzá.

A szakértő kifejtette: kétirányú kockázatot jelent a befektetők számára a Brexit, amennyiben a kilépéspártiak kerülnek többségbe, kétségkívül további eséssel reagálnak majd a piacok, a maradásnak azonban pozitív hatása lehet.

Az egyre szorosabb eredményeket mutató közvélemény-kutatások hatására, illetve a június 23-i dátumhoz közeledve az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a bizonytalanság a piacokon, az európai indexek 5-10 százalékot estek - áll a közleményben.

Kisöprik a kisbefektetőket a piacról

Margin call szignálokra ébredtek ma a kisbefektetők. Még csak a Brexit előszelét érezni, de máris megkezdődtek a fedezetvizsgálatok.

Úgy tűnik, tanultak a brókercégek a svájci frank árfolyamgátjának tavaly januári eltörlését követő piaci lavinából. Most mérsékelni próbálják a negatív hatásokat, elkerülendő az akkorihoz hasonló veszteséghegyek felhalmozódását.

Emlékezhetünk, hogy mekkora kavarodást okozott, hogy tömegesen maradtak nyitva pozíciók, illetve, nem sikerült azokat időben, vagy az előre kitűzött limitárakon zárni. Ráadásul, amíg az csak egy sejthető esemény volt, a Brexit hónapok óta tudott esemény, két lehetséges kimenetellel, melynek mindkét gráfján rendkívül bizonytalan eseményhorizont húzódik.

Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »