Ki figyel a Richter osztalékra?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nagyobb tét az Esmya piacon maradása, mint a részvényenkénti 68 forint.

Bár a Richter részvényei ma forognak utoljára osztalékszelvénnyel, most mégsem a részvényenkénti 68 forint miatt izgul a piac.

Mit mond holnap az EMA?

Lapértesülések szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még a héten közzéteszi a Richter nőgyógyászati készítményével (Esmya) kapcsolatos álláspontját.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Igaz, a Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottság (PRAC) május 18-án olyan ajánlást adott, hogy korlátozásokkal ugyan, de maradjon piacon a készítmény. Az EMA számára a PRAC ajánlása nem kötelező érvényű, így a két közlemény között akár jelentősebb eltérés is mutatkozhat.

Profiltisztítás az Allergannál

Az is érdekes, hogy eladja egyes eszközeit a Richter amerikai partnere, az Allergan. A vállalat vezérigazgatója megerősítette azt a korábbi értesülést, miszerint a nőgyógyászati és a fertőzéses betegségekre szakosodott üzletágaikat értékesíthetik, amelyek után az Allergan 4 kulcsterületre fókuszálhat. A CEO szerint a működés racionalizálása értéknövelő a befektetők számára.

Eddig a CEO ellenezte

Az Equilor elemzői emlékeztetnek, hogy az ágazatok eladásáról már korábban is szó volt, de egészen eddig a vezérigazgató ellenezte a döntést.

Az RBC Capital elemzője szerint az egyes ágazatok 30 százalékos prémiummal kerülhetnek új tulajdonba, így a nőgyógyászati eszközökért 3 milliárd dollárt, míg a fertőzéses betegségek kezelésével foglalkozó divízióért 1,5 milliárd dollárt kaphat az Allergan.

Még az FDA is közbeszólhat

Az Equilor szerint addig nem jöhet létre tranzakció, amíg az FDA (az amerikai élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti hatóság) nem dönt az Esmya törzskönyveztetési kérelméről, amely augusztusban várható.

Így az Allergan profiltisztítási terve egyelőre semleges hír a Richter kereskedésére nézve.

Ezt olvasta már?

Hova szakadtak a részvényárak a BÉT-en és hol állunk most? »