-->

Ki szedi fel a padlóról a GoPrót?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Lévén speciális piaci szereplő, állami garanciavállalásra nem számíthatunk, ám a jelenlegi árazás mellett könnyen felvásárlási célponttá válthat.

Csúnyán beszakadt tegnap az akciókamerákat gyártó GoPro árfolyama a zárás utáni kereskedésben. Már a karácsonyi időszak forgalma is csalódást keltett, most pedig a vártnál gyengébb prognózist közölt a vállalat.

Elbukott a Hero 4

A tavalyi év utolsó negyedében körülbelül 435 millió dolláros bevételt könyvelhettek el, amely nemcsak a piaci konszenzustól, de a korábbi 500-550 millió dolláros előrejelzéstől is jelentősen elmaradt - mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: a gyenge eredmény egyrészt a vártnál alacsonyabb kereslettel, másfelől pedig az újabb, kényszerűnek mondható termékár csökkentéssel magyarázható.

Bár a tavaly nyáron bemutatott Hero 4 kezdetben 400 dolláros árcédulával került a boltokba, ám ezt az év második felében több lépcsőben egészen 200 dollárig vágták vissza.

Porladó befektetések

A vállalati előrejelzés szerint az idei évben sem várhatunk fordulatot. 2016-ra 1,6 milliárd dolláros árbevételt várnak, míg a konszenzus 1,69 milliárd dollárról szólt. A gyenge teljesítmény miatt a GoPro bejelentette, hogy 7 százalékos létszámleépítést hajt végre az első negyedévben, ez pedig egyszeri, 5 millió dolláros pluszköltséget jelent.

A bejelentést követően a kurzus 24,6 (!) százalékot esett a zárás utáni kereskedési szakaszban. De nem is ez a pánikszerű piaci reakció az igazi gond.

Észre kell venni, hogy a GoPro árfolyama az elmúlt 12 hónapban 71 százalékot zuhant. Magyarán töredékükre zsugorodtak a befektetések.

Nem látszik az alja

A chartra pillanatva azt látjuk, hogy ezeken a szinteken nincsenek technikai kapaszkodók. Egyszerűen azért, mert csupán egy éve lépett parkettre a papír. Magyarán, hiányoznak a historikus aljak és tetők, amelyek támasz/ellenállásokként szolgálnának.

Ráadásul, egyelőre fundamentális alapja sem látszik a fordulatnak. Az akciókamerák ugyanis csak egy szűk réteget céloznak, ezért elég nehéz a piac bővítése.

Mi jöhet még?

Láttunk már olyat, hogy a spekulánsok a porból is felszedtek egy földre hullott papírt. Ám ehhez általában valami külső hatásra is szükség van. Mivel a GoPro elég speciális piaci szereplő, melynek az esetleges bukása csak marginálisan hatna, nem várhatunk olyan állami garanciavállalást, mint amit 2009-ben a GM kapott. A jelenlegi árazás mellett azonban könnyen felvásárlási célponttá válthat a GoPro.

Nem árt az óvatosság az efféle spekulációkban. Semmiképpen sem tanácsos jó előre bevásárolni. Mert nincs az a mélység, ahonnan ne nyílhatnának még újabb szakadékok.

Ellenben érdemes résen lenni, mert egy felvásárlási sztori 30-40 százalékos emelkedést is hozhat, amit bátran meglovagolhatunk.