Kicselezi Trumpot a BMW

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A recept pofon egyszerű: Amerikában gyártja amerikai modelljeit a BMW.

Miközben a kanadai és az európai vezetők Donald Trump amerikai elnökkel viaskodnak az importvámok miatt, az érintett cégek buzgón keresik a kiskapukat.

Politikusok csörtéztek

Az Erste elemzői azon élcelődtek hétfő reggeli kommentárjukban, hogy Trump megint hozta a formáját. Állítólag úgy megsértődött a kanadai elnök bejelentésén, hogy vámokat vetnek ki válaszul az amerikai intézkedésekre, hogy a G7 zárónyilatkozatát végül mégsem fogadta el.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Erre a németek megerősítették a zárónyilatkozat melletti kiállásukat. Trudeau pedig csak olyat mondott, ami egyébként már zárt ajtók mögött is elhangzott, azaz az amerikai elnöknek nem kellett volna meglepődnie a beszéden. Egy szó mint száz, a feszültség nem csökkent, de a piac is valami hasonlóra számított, így a csetepaténak nincs igazán hatása a részvénypiacokra.

Van két amerikai gyártósoruk

Közben érdekes hírek érkeztek a BMW háza tájáról. Mint azt Kovács Bálint, az Equilor elemzője elmondta, az autógyártók jellemzően Mexikóban szerelik össze az amerikai piacra szánt autókat, amiket most 25 százalékos importvám sújt az Egyesült Államokban. Sajátos helyzetben van a BMW, melynek az USÁ-ban is van gyártósora. És emiatt talán ki tudja kerülni a tervezett amerikai importvámot.

Költöztetik a szedánokat

A német gyártó a spartanburgi gyártósorára költöztetné át a BMW szedánok gyártását, lecserélve az X-modelleket, ezzel pedig elkerülhető lenne a szedánok importvámja. Ezzel a BMW a szedánok árának elszállását is elkerülheti. A gyártó szerint a folyamat rendkívül összetett, de teljesíthető lenne.

Brexitre is készülnek

Emellett a gyártó több forgatókönyvvel is készül a Brexitre – folytatta az Equilor elemzője, amely a munkaerőt is érzékenyen érintheti. A BMW attól tart, hogy a brit állampolgársággal nem rendelkező gyári munkások száma jelentősen visszaesik, és ezzel a félelmével nincs egyedül. A Brexitet követően a brit autóvásárlóknak csúszásokra kell számítania, mivel a leszállítás akadozhat.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Amerikai agrártermékeket vásárolna Kína »