-->

Kijózanító hírt közölt a Richter

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szerencsére nem a cég tengerentúli zászlóshajója kapott léket.

Jobban esett volna egy Pálinkás jó reggelt!, mint a Richter ma reggeli közleménye, hogy a Richter visszavonta a pegfilgrastim nevű bioszimiláris készítményének törzskönyvezési kérelmét. Miután negatív költség-kockázat véleményt fogalmazott meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az előzetes vizsgálódásai alapján.

Fontos terület

Nyáron még arról írhattunk, hogy a Finex felvásárlásával nemcsak a meglévő nőgyógyászati portfólióját egészíti ki a Richter, de tovább növelheti a bioszimiláris piaci lehetőségeit.

Nos, nem jó jel, ha egy ennyire kiemelt területen éri fiaskó a céget. Ugyanakkor a piac reakciója korántsem volt drámai.

Az 1 százalékos merülés arra utal, hogy talán mégsem olyan nagy a baj.

Elébe mentek a döntésnek

A magyar gyógyszercég maga vonja vissza a törzskönyvezési kérelmét és további vizsgálatokat folytat, mert azt gondolja, hogy a felmerülő kérdésekre megfelelő válaszokat tud adni – hívták fel a figyelmet az Erste elemzői. Hozzátéve: a gyógyszer törzskönyvezési eljárása 2018-ban kezdődhet újra.

Kielőzhetik a Richtert

Ha minden jól megy, akkor 2019-ben, egy évvel később kerülhet piacra a szer - vélik az Erste elemzői.

Igaz, addigra mások is megjelenhetnek hasonló készítménnyel a piacon, ezért az árbevétel kisebb lehet, mint előzetesen becsülték.

Az elemzői modellek általában nem számoltak a gyógyszerrel az előrejelzésekben, így az árfolyamhatásnak is korlátozottnak kellene lennie.

Nem a zászlóshajó kapott léket

A Richter időt akart nyerni, azzal, hogy visszavonta a kérelmet, s nem várta meg, amíg az EMA dobja vissza azt – vélekedett Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Szerinte a csekély árfolyamhatás annak tudható, hogy nem voltak forgalomban még konkrét számok a várható bevételekről. Legfeljebb a becsléseket árazhatta volna a piac.

Azt is észre kell venni, hogy nem egy cariprazine szintű originális szer piaci helyzetéről van szó. Magyarán nem a Richter zászlóshajója kapott léket. A pegfilgrastim még fejlesztési fázisban van. Ilyenkor azért előfordulnak csúszások. De a szer törzskönyvezése továbbra is sanszos.