Kínai kézbe kerülhet a Fiat egyik részlege

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kínai cégek érdeklődésüket fejezték ki a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern Comau folyamatirányító berendezéseket és hegesztőrobotokat gyártó érdekeltségének megvásárlására.

Többen is érdeklődnek

A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozó értesülése szerint az FCA konszernt több kínai cég, egyebek között a Shanghai Electric, valamint a Sinomach konglomerátum és a Simee (Shanghai Institute of Mechanical and Electrical Engineering) vállalatok konzorciuma kereste meg vételi ajánlattal, de a potenciális érdeklődők között felmerült az Aviation Industry of China (Avic) neve is.

A Comau robottechnológiai vállalat eladása forrásokat biztosíthatna az FCA számára adóssága csökkentéséhez és intenzív beruházási programjának finanszírozásához.

Az FCA a világ hetedik legnagyobb autóipari csoportja az ágazat egyik legjobban eladósodott vállalata és égető szüksége van források előteremtésére 48 milliárd eurós beruházási programjának finanszírozásához is.

Kell a pénz a Fiatnak

A hírügynökséget tájékoztató forrás szerint azonban az FCA jelenleg inkább a Magneti Marelli autóalkatrész gyártó érdekeltség teljes vagy részleges értékesítéséről a dél-koreai Samsung Electronics vállalattal folytatott tárgyalásokra összpontosítja figyelmét. A Samsung-üzlet a Magneti Marelli teljes átvétele esetén 4 milliárd euró bevételt hozhat az FCA-nak. A cég sikeres értékesítése után más érdekeltségek, így például a Comau robotgyártó, vagy az öntvényeket készítő Teksid is sorra kerühet.

A Samsung és az FCA között a tárgyalások már a nyár eleje óta folynak, de a felek még messze vannak a megállapodástól, mert a Samsung az alkatrész gyártó vállalat egyes részei iránt érdeklődik csak - tájékoztatta a meg nem nevezett forrás a Reuters hírügynökséget.

Az FCA nem kommentálta a hírügynökség értesülését, a kínai vállalatok pedig nem voltak elérhetőek nemzeti ünnep miatt.

A folyamatirányítási és ipari automatizálási berendezéseket gyártó Comau 12,6 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ 17 országában. A cég 2015-ben közel kétmilliárd eurós forgalom után 72 millió euró nyereséget ért el.

Ezt olvasta már?

Rekordot döntött az infláció Kínában »