Kis megkönnyebbülést hozott Obama bejelentése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tokiói és a szingapúri tőzsde emelkedett, a hongkongi index veszteséget, a sanghaji nyereséget mutatott közép-európai idő szerint szerda reggel.

Csak kis megkönnyebbülést hozott a piacoknak az a hír, hogy Barack Obama amerikai elnök Janet Yellen jelenlegi Fed-alelnököt jelöli az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új elnökének a mandátuma lejártával 2014 januárjában távozó Ben Bernanke helyére.

A megkönnyebbülést az okozza, hogy Yellen a "Bernanke-táborba" tartozik, vagyis nem várható jelentős módosulás a Fed monetáris politikájában - magyarázta Andrew Sullivan, a Kim Eng Securities igazgatója. Mindenekelőtt a délkelet-ázsiai piacokon lélegezhetnek fel, amelyek az elmúlt időszakban nyomás alatt voltak, mert a befektetők a Fed enyhítési kurzusának változására számítva tőkét vontak ki innen. A Fed-elnök jelölésével kapcsolatos piaci reakció ugyanakkor visszafogott, mert a másik lehetséges jelölt, a "héja" Lawrence Summers már több mint három hete bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.A tokiói és a szingapúri tőzsde emelkedett, a hongkongi index veszteséget, a sanghaji nyereséget mutatott közép-európai idő szerint szerda reggel.

Kis megkönnyebbülést hozott a piacoknak Obama bejelentése.

Az amerikai költségvetés és államadósság-limit körüli washingtoni állóháború mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent prognózisa is rontotta a befektetői hangulatot. Az intézmény csökkentette a világgazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését. Rekord-alacsonyra esett a Kongresszus megítélése a választópolgárok között egy friss közvélemény-kutatás szerint.

Már a jövő hétre készülnek a piacok

Az ázsiai piacok más, piacbefolyásoló esemény híján már a hét végén és a jövő hét elején esedékes kínai kereskedelmi mérleg- és inflációs adatokat várják.

A tokiói Nikkei-225 index több mint 1 százalékos pluszban zárt, miután a nap folyamán a japán jen gyengült a dollárral szemben. A még nyitva tartó hongkongi Hang Seng csaknem 145 pontos, 0,62 százalékos mínuszban volt közép-európai idő szerint fél kilenckor. A sanghaji tőzsde nem egészen 3 ponttal (0,12 százalékkal) volt feljebb a keddi záróértékénél. A dél-koreai Kospi szerdán zárva volt ünnepnap miatt.

 

Ezt olvasta már?

Történelmi mélyponton az izlandi jegybank kamata »