Kiskapuznak az adóhatósággal az amerikai cégek

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Kétbillió dollárnyi profit parkolhat külföldön.

Elég karcos nyilatkozatot adott Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, aki azt találta mondani, hogy a cég addig nem hozza Amerikába a profitját külföldről, amíg nem vezetnek be fair vállalati adókulcsot a tengerentúlon.

Billiók parkolnak külföldön

A céget gyakran kritizálják adóstratégiája miatt, melynek lényege, hogy a külföldön realizált profitot nem Amerikában vallják be – emlékeztetnek az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Hozzátéve: a fejlett világban igen magasnak számító, 35 százalékos amerikai adókulcsot kerülik el ezzel.

Nem kirívó az Apple gyakorlata, mert sok más amerikai multinacionális vállalat parkoltatja külföldön a nyereségét, egyes számítások szerint összesen 2 billió dollár értékben.

Dolgozzon a kongresszus!

Bár sokak szerint ez a hozzáállás nem túl hazafias, az Apple vezetője úgy véli: ez nem hazafiasság kérdése, mert nem lesz attól nagyobb hazafi valaki, ha többet fizet az államkasszába. Ugyanakkor elismerte, hogy kihasználják az adózási kiskapukat, ám ez teljesen legális.

Cook szerint a kongresszus és az elnök feladata, hogy kidolgozzanak egy adóreformot. És sanszosnak tartja, hogy erre már a jövő évben sor kerülhet, de amíg a lépés késik, addig külföldön marad a cég nyeresége.

Már a leendő elnökkel alkudoznak?

Jobb lenne az amerikai gazdaságnak, ha a nagy cégek nem csatornáznák át bevételeik nagy részét olyan országokba, mint Írország, Hollandia vagy épp Luxemburg, így érve el átlagosan egyszámjegyű adókulcsot – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

Hozzátéve: időről időre, jobbára kampányok idején merül fel a külföldre menekített pénz repatriálása. Az Obama adminisztráció is foglalkozott a kérdéssel, amely aztán lekerült a napirendről.

Nem kizárt, hogy most is kampánytémaként javasolta ezt a nagyvállalati lobbi. Nekik sem jó, hogy külföldön reked a pénzük, s nyilván nem mindegy, hogy mennyit vonnának le belőle a repatriáláskor. A nyilatkozat egy újabb alkudozás bevezetője is lehet.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Alaptőke nagysága és szavazati jogok száma »