Kivásárolná a Molt a horvát állam

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Befektetési tanácsadót keres a horvát kormány a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA horvát olajipari vállalatból, erről csütörtöki ülésén döntött a kabinet - közölte a helyi sajtó.

Az elsődleges cél

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kiemelte: a cél az, hogy a kabinet olyan befektetési tanácsadót találjon, amely segíti a kormányt az "esetleges visszavásárlási tranzakcióban". A pályázatot a pénzügyminisztérium és energetikai minisztérium közösen bonyolítja le.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a Mollal konzultációkat folytató tanács, amelyet a kormány hozott létre, már döntött a megfelelő modellről a részvények visszavásárlásának módját illetően. Hozzátette: a befektetési tanácsadónak az lesz a feladata, hogy szakértői értékbecslést végezzen, valamint potenciális stratégiai partnereket kutasson fel.

Több lehetséges forgatókönyv

Azt nem lehet tudni, hogy milyen modellről van pontosan szó, az ülésen Andrej Plenkovic ezt nem fejtette ki. Március végén még úgy nyilatkozott, hogy több lehetséges forgatókönyvet is vizsgálnak.

Ugyanakkor a horvát kormány eddig egyetlen konkrét eshetőséggel állt elő, mégpedig azzal, hogy Horvátország a Horvát Elektromos Művek (HEP) 25 százalékos részvénycsomagjának eladásából vásárolná vissza az INA-t a Moltól. Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz.

Korrupciógyanú

A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.