Lecsaphat a szlovák állam az Enel részére

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szlovák állam opciót szerzett további tulajdonrész megszerzésére a Szlovák Villamos-művekben (SE) néhány nappal azután, hogy az olasz Enel értékesítette többségi tulajdonrészét a vállalatban. Az állam részesedése jelenleg 34 százalék.

Döntenie kell a kormánynak

Robert Fico miniszterelnök azt mondta, hogy az állam 17 százaléknyi tulajdonhányadra szerzett elővásárlási jogot azután, hogy pénteken az Enel beleegyezett: két részletben, összesen 750 millió euróért eladja 66 százalékos részesedését. Az első szakasz le is záródott, 33 százalék a brüni (Brno) székhelyű, cseh-szlovák EPH befektetési csoporthoz került 150 millió euróért. A második szakaszra a mohi atomerőmű építésének befejezése utáni legfeljebb hat hónapban kerülhet sor.

Ez idő alatt kell dönteni az államnak arról, hogy élni kíván-e a 17 százalékra vonatkozó opciós vételi jogával. Amennyiben igen, akkor a cégben az állami hányad 51 százalék lesz, a befektetési társaságé pedig 49 százalék.

Nem akarta az Enel befejezni az építkezést?

A régió második legnagyobb villanyáram-termelőjének számító Szlovák Villamos-művek többségi tulajdonrészét 2006-ban 840 millió euróért privatizálta az Enel. A mohi atomerőmű új blokkjainak építése Szlovákia történetének legnagyobb beruházása, annak kivitelezése még 2008-ban kezdődött.

Az építkezés befejezésének időpontját többször is elhalasztották, és a kivitelezés költségeit is módosították az eredeti 2,8 milliárd euróról, 4,6 milliárdra. A két új blokk építése miatt elmérgesedett a viszony az Enel és az SE kisebbségi tulajdonosa a szlovák állam között. Ennek és a késedelmek hátterében a szlovák médiában megjelent egyes vélekedések szerint az állhatott, hogy az Enelnek nem állt érdekében az építkezés befejezése, egyebek mellett azért sem, mert az új blokkok áramtermelése a csökkenő áramárak mellett veszteséges is lehet.

A legutóbbi tervek szerint a harmadik blokk jövőre, a negyedik pedig 2017-ig készülhet el. A Szlovák Villamos-művek tavalyi adózott eredménye 170 millió euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 355 millió euróról.

Ezt olvasta már?

Leminősítette Szlovákiát a FitchRatings »