Lefelé nyomta az aggodalom az ázsiai indexeket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen zártak pénteken az ázsiai tőzsdék. A kínai feldolgozóipar erősödése kedvező hatást gyakorolt az árfolyamokra, de a tőzsdeindexeket lefelé nyomta az aggodalom, hogy az Egyesült Államokban a Fed már 2014 legelején visszafoghatja havi kötvényvásárlási programját, ahelyett, hogy várna ezzel a jövő évi első negyedév végéig.

Pénteken a tokiói Nikkei-225 tőzsdeindex 1,03 százalékos, 146,94 pontos eséssel 14 181 ponton zárt. A Nikkeit a Sony húzta lefelé, a cég ugyanis veszteséges volt a harmadik negyedévben és csökkentette várható profitját is. A Sony részvényei ennek hatására 11,14 százalékot gyengültek.

Dél-Koreában szép napra virradtak

Szöulban a dél-koreai Kospi tőzsdeindex 0,46 százalékot erősödött és 9,33 pontos emelkedéssel 2039 ponton zárt. A dél-koreai részvénypiacot a koreai makrogazdasági adatok befolyásolták. Dél-Korea exportja az előző hónapban 7,3 százalékkal növekedett, jelentősen többel az elemzők által várt 4,5 százaléknál. Az import is bővült, 5,1 százalékkal, szintén meghaladva az elemzők becsléseit.

Sydneyben az ausztrál S&P/ASX 200 tőzsdeindex 0,27 százalékkal, 14,40 ponttal gyengült, péntek reggel 5411 ponton zárt. A pénzügyi szektort leszámítva minden ágazatban gyengültek a részvényárfolyamok. A piaci elemzők szerint több részvény is felül van értékelve, ezért volt csökkenés. A BHP Billiton, a Rio Tinto és a Fortescue részvényei 0,4-1,0 százalék közti értékkel gyengültek.

Messze van a tökélytől

A tokiói tőzsdezárás idején a Kínában még nyitva tartó sanghaji index 0,37 százalékos emelkedést, a hongkongi index 0,21 erősödést mutatott. A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedszer-index (BMI) a szeptemberi 51,1 pontról 51,4 pontra növekedett októberben, ami a gazdaság növekedésére utal. Az adatok részletes elemzése szerint azonban a növekedés nem kiegyensúlyozott, a nagyvállalatok jobban teljesítettek, mint a kis- és középvállalatok.

Ezt olvasta már?

Franciaország túlzottan Kína ellátására van utalva »