-->

Lendületbe jött Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,26 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,44 százalék emelkedéssel kezdte a kereskedést.

Londonban 0,30 százalékkal emelkedett nyitáskor az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,37 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,46 százalékkal kezdett magasabban. Madridban 0,70 százalék, Milánóban 0,67 százalék volt az indexemelkedés nyitáskor.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzéteszi harmadik, végleges adatait az első negyedévi uniós és euróövezeti GDP-növekedésről.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,59 pontos csökkenéssel, 37 156,87 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest alig változott.

Deviza, arany, olaj

Az eurót Peter Praet, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagjának a havi 30 milliárd eurós eszközvásárlási program kivezetésének megkezdéséről tett kijelentése erősítette szerdán is és csütörtökön is. Az európai piaci nyitás előtt az eurót 0,20 százalékkal jegyezték erősebben a globális kereskedelemben 1,1797 dolláron.

A dollár két heti mélypontra gyengülésével párhuzamosan az arany ára kissé emelkedett: a határidős jegyzés 0,05 százalékkal unciánként 1302,00 dollárra ment fel.

Az olajár kissé felfelé korrigálta az előző napokban bekövetkezett árcsökkenést. Az áremelkedésre a venezuelai exportfennakadások szolgáltattak okot. Venezuela mintegy egy havi lemaradásban van szállítási kötelezettségei teljesítésében. A Brent ára 0,64 százalékkal 75,84 dollárra, a WTI ára 0,66 százalékkal 65,16 dollárra emelkedett hordónként.

Ezt várják Budapesten

Enyhe emelkedés és kiegyensúlyozottság jellemezheti a csütörtöki kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a Raiffeisen Bank elemzője szerint.

Ballai Zoltán kifejtette, hogy a nyugati és az ázsiai tőzsdék kedvező hangulata befolyásolja a magyar részvénypiacot is. Hozzátette, hogy az euróövezet szerdán megjelenő negyedéves GDP-adatai várhatóan nem befolyásolják a tőzsdéket, a délutánra várható amerikai munkanélküliségi adatokig biztosan nyugodt marad a kereskedés.

Így zártak a piacok szerdán

Az európai tőzsdék csekély változással, vegyesen zártak szerdán. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal csökkent, a Stoxx 600 index szinte változatlanul, kissé mínuszban zárt, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,12 százalékkal emelkedett. London 0,33, Frankfurt 0,34 százalék emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, Párizs viszont 0,06 százalékkal gyengült. Milánó 0,26 százalék, Madrid 1,09 százalék nyereséget ért el.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,90 pontos, 1,31 százalékos emelkedéssel, 37 157,46 ponton zárt szerdán.

New Yorkban a DJIA index szerdán több mint háromszáz pontos nyereséggel március közepe óta első alkalommal zárt 25 ezer pont felett, a Nasdaq Composite index pedig új rekordon fejezte be a kereskedést.