Lengyel piacon izmosodik a Duna House

| forrás:
BÉT
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A DUNA HOUSE HOLDING Nyrt. rendkívüli tájékoztatást tett közzé. Eszerint 2018. november 6-án a társaság 100%-os leányvállalata, a Metrohouse Franchise S.A. ("MF") megállapodást írt alá Varsóban a Gold Finance Sp. z o.o. ("Gold Finance") 100%-os üzletrészének megvásárlásáról.

A tranzakció az aláírás napján sikeresen lezárult. A tranzakció vételára 3,5 millió lengyel zloty volt, amin felül az MF további 0,4 millió lengyel zloty névértékű, Gold Finance-szel szemben fennálló kölcsönkövetelést vásárolt meg az eladóktól, így a befektetés teljes összege 3,9 millió lengyel zloty (mai árfolyamon 293,9 millió forint).

A Gold Finance a lengyel piac meghatározó hitelközvetítője, közvetített hitelvolumenének értéke 2017-ben 845,6 millió lengyel zlotyt (mai árfolyamon 63,2 milliárd forint) tett ki, az idei év első 10 hónapjában pedig tovább növelte teljesítményét, ezzel az 5. legnagyobb szereplő a lengyel piacon. Az akvizícióval a társaság megerősíti a lengyel piacon betöltött pozícióját és közel megháromszorozza a cégcsoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumenét.

A társaság fő motivációja az akvizícióra az volt, hogy a jelenlegi lengyel hitelközvetítési volumenével együtt már olyan piaci pozícióra tehet szert, amivel könnyebben tudja tovább növelni piaci részesedését ebben a szegmensben. Az akvizíciónak az első negyedévben várhatóan negatív hatása lesz a lengyel tevékenység adózott eredményére, a másodikban már semleges eredményhatással számol a menedzsment. Számos területen látnak szinergialehetőséget, amelyek következtében összességében 3-4 éves megtérülést terveznek, a fent említett piaci részesedés növelési lehetőségtől függetlenül.

Ezt olvasta már?

Véget ért az ingatlanpiac átmeneti fellendülése »