-->

Magához tért Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva. A BUX nem változott a pénteki záró értékéhez képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,96 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,41 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,79 százalékos pluszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,70 százalékos nyereségben indította a kereskedést.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a CNBC amerikai hírtelevíziónak vasárnapi adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "valahol 6 és 9 százalék közötti piaci korrekció" ment végbe a múlt héten az értéktőzsdéken. Lagarde szerint ez egy szerencsés korrekció volt.

Piaci elemzők ugyancsak korrekciónak tekintik a részvénypiacok múlt heti jelentős visszaesését, hangsúlyozva, hogy gazdasági válság hiányában ez nem tekinthető irányváltásnak, a felfelé tartó trend megtörésének, csak az árfolyamok heves ingadozások által kísért csökkenésének.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 38 320,32 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest tehát nem változott.

Lesz mire figyelni a héten

A befektetők kockázatvállalási kedvét fékezi, hogy az Egyesült Államokban szerdán teszik közzé a januári inflációs adatokat, amelyek alakulása jelentős hatást gyakorol az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikai döntéseire.

Elemzők arra számítanak, hogy éves összevetésben 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a maginfláció 1,7 százalékra rúgott. Ha a tényadatok összhangban lesznek a várakozásokkal vagy kissé alatta maradnak, az nagy megnyugvást hozhat, a magasabb értékek viszont még jobban megrémíthetik a befektetőket, ami a kötvényhozamok emelkedéséhez és a részvényárfolyamok heves ingadozásához vezethetnek.

Aziz Sunderji, a Barclays befektetési bank egyik közgazdásza azonban úgy látja, hogy a múlt heti piaci pánikot is kiváltó inflációs félelmek átmenetinek bizonyulnak. A munkaerőpiac feszítettsége felfelé nyomja a béreket, de a technológiák fejlődése, az automatizáció és a globalizáció fontos erők, amely ellentétes irányú hatást gyakorolnak - mutatott rá a közgazdász, aki szerint az utóbbi héten tapasztalt felfordulás csak hepehupa volt az úton, és nem irányváltást jelzett.

Hazai várakozások

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte: a Richter pénteke több mint 6 százalékos eséssel reagált a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszerével kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, és a hétfőn hajnalban közzétett gyorsjelentés sem nyújt kifejezett támaszt.

A szakértő szerint technikai szempontból a 6200 forintos támasz "letörésével" további csökkenés előtt nyílik meg a tér a Richter árfolyamgrafikonján, a következő fontosabb megálló 5800 forintnál lehet.

Az elemző kommentárja szerint a múlt héten jelentős és nagyon gyors negatív korrekció rázta meg a részvénypiacokat, de relatív értelemben a magyar index nem szerepelt rosszul, összehasonlítva a nyugat-európai és a tengerentúli mozgásokkal.

Középtávon a vezető részvények közül az OTP grafikonján még nem sérült a 11 000 forintos támasz, a Mol azonban meghatározó szint alá került, így alapvetően negatív a hosszabb előrejelzési horizonton a kép.

A Magyar Telekom egy viszonylag hosszú csökkenő hullámot követően támaszról fordult, a pozitív korrekció folytatódhat a következő napokban is - fogalmazott a szakértő.

A héten már nem érkezik piacmozgató vállalati magyar gyorsjelentés, a piac az MSCI-index átsúlyozási bejelentésre, a friss havi inflációs adatra, majd 2017 utolsó negyedévének GDP adatára figyelhet - jelezte Kiss Mónika.

Ázsia felfelé araszol

Egy kaotikus hét utolsó napján, pénteken közel másfél százalékos nyereségben zártak a New York-i tőzsdeindexek, és a határidős jegyzések további emelkedést valószínűsítenek, ennek megfelelően Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéinek többségén is emelkedtek az irányadó mutatók hétfőn.

Tokió nemzeti ünnep miatt zárva tartott. A dél-koreai Kospi 0,91 százalékos pluszban, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 0,30 százalékos mínuszban zárt. A vezető sanghaji index 0,76 százalékos nyereségben zárt, a hongkongi Hang Seng pedig 0,32 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

Euró, olaj és bitcoin

Az eurót 1,2266 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel kilenc órakor, napi szinten 0,13 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8494,16 dolláron, 5,25 százalékos nyereségben állt. Eddigi napi minimuma 8070,80 dollár, a maximuma pedig 8566,16 dollár volt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is emelkedik.     

A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos nyereségben, 63,34 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,08 százalékos pluszban, 59,84 dolláron forgott kilenc óra után pár perccel.

Így zártak pénteken

A nyugat-európai tőzsdék az utóbbi évek legrosszabb hetét tudhatják maguk mögött. Pénteken 1 százalékot meghaladó veszteségben ért véget a kereskedés. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,09 százalékkal, 7092,43 pontra, a frankfurti DAX-index 1,25 százalékkal, 12 107,48 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,41 százalékkal, 5079,21 pontra süllyedt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,90 százalékkal csökkent.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 555,61 pontos, 1,43 százalékos csökkenéssel, 38 320,32 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forint volt.

A Mol 32 forinttal, 1,11 százalékkal 2 858 forintra csökkent, 3,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,72 százalékkal 11 200 forintra erősödött, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 458 forintot ért, forgalma 358,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 420 forinttal, 6,56 százalékkal 5 985 forintra esett, a részvények forgalma 9,8 milliárd forintot ért el.

Nagy csapkodás volt a tőzsdéken
Erősödéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.  A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 333,67 ponttal, 1,4 százalékkal, 24 194,13 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 38,61 ponttal, 1,50 százalékkal gyarapodott, 2619,61 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 97,33 ponttal, 1,44 százalékkal lett több, 6874,49 ponton zárt. Két órával a zárás előtt még veszteségben voltak az indexek: a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,84 százalék, az S&P 500-as mutató 1,57 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,86 százalék mínuszt jelzett.