Magasba röpítették Orbánék az OTP-t

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,56 pontos, 1,88 százalékos emelkedéssel, 17 665,69 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 15,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője mérföldkőnek nevezte a kereskedési napot, a kiemelkedő, 14 milliárd forintos forgalmú OTP-papírokról, a bankadó csökkentéséről, valamint a kormánynak és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) az Erste Bankba való beszállásáról szóló bejelentések miatt. Ez azt jelentheti a szakértő szerint, hogy megfordul a kormányzat elmúlt években jellemző, ellenséget kereső hozzáállása a bankokhoz és partnert lát bennük a növekedéshez, hitelezéshez. Hozzátette: könnyen lehet, hogy az idei év a forint és az OTP, valamint a magyar papírok éve lesz, akár felminősítésre is sor kerülhet.

Másképp áll a bankokhoz a kormány

A külföldi piacok a magyarral ellentétesen mozogtak hétfőn, a német tőzsde 2 százalékos mínuszban zárt, az amerikai tőzsde 0 körül tartózkodott - mondta a szakértő. A külföldi eséshez mérten a Richter és a Magyar Telekom árfolyamának 1 százalék körüli emelkedése is figyelemre méltó, bár a forgalmuk nem volt jelentős - jegyezte meg.

A hétfői bejelentés mértéke a Buda-Cash üzletkötője szerint gyorsan beárazódott a piacon és nem biztos, hogy tovább hajtja az árfolyamot kedden is, de mindenképpen fontos a következő évekre nézve.

Vélekedése szerint elindult egy kommunikáció a bankszektor és a kormány között. A korábbi megszorító intézkedéseket a tőzsdei cégek érezték meg először, így ha ezek enyhülnek, akkor drasztikus árfolyam emelkedés jöhet nem csak az OTP-ben, hanem az egész BUX-ban - mondta Sőre Balázs.

Megszívta magát az OTP

A Mol ára nem változott 11 730 forintot ért, 469,2 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 190 forinttal, 4,85 százalékkal 4110 forintra erősödött, de napközben az árfolyam minimuma 3763 forint, maximuma 4175 forint volt. A papírok forgalma 14,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,10 százalékkal 368 forintra nőtt, forgalma 237,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 35 forinttal, 0,92 százalékkal 3860 forintra emelkedett, a részvények forgalma 886,6 millió forintot ért el.

A BUMIX 1478 ponton zárt hétfőn, ez 10,41 pontos, 0,71 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Ezt olvasta már?

OTP: kedvezőek a kilátások az év hátralevő részére »