Masterplast sem produkált szép eredményt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mintegy 7 százalékkal, 2,38 millió euróra csökkent tavaly a Masterplast Nyrt. adózás utáni eredménye - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

Nem túl biztatóak a számok

A tájékoztatás szerint az árbevétel is csökkent 2016-ban az előző évhez képest, mintegy 4 százalékkal, 80,16 millió euró lett. Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó vállalat a forgalom visszaesését elsősorban azzal indokolta, hogy fő stratégiai terméke, az üvegszövet-háló esetében a tavalyi év közepétől megkezdődött a kereskedelmi termékek lecserélése saját gyártásúakra.

Tavaly a negyedik negyedévben 18,035 millió eurós árbevételt ért el, ami hat százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól, ugyanakkor nőtt a forgalom a hő-, hang- és vízszigetelő anyagok (11 százalék) és a szárazépítészeti és kiegészítő profilok termékcsoportban (6 százalék).

Az export sem segített

A legnagyobb súlyú magyar piacon 8 százalékkal, míg az export piacokon 4 százalékkal növekedett a forgalom a negyedik negyedévben az előző évhez viszonyítva, azonban a vállalat többi piacán csökkent az árbevétel, így például Szerbiában 7 százalékkal, Ukrajnában 33 százalékkal, míg a román (17 százalék), szlovák (14 százalék), lengyel és horvát (4-4 százalék) piacon a sajátgyártású üvegszövet-hálóra való átállás okozott visszaesést.

A vállalat közölte viszont, hogy Szabadkán az új üvegszövet gyártóegység bővülő kibocsátással az előirányzottak szerint termelt az utolsó negyedévben. A Masterplast a nagy építőipari piacain tovább élénkülő tendencia folytatódásával és egyre fokozódó konkurencia harccal számol az elkövetkező időszakra.

Számítanak az állami beruházásokra

A legnagyobb súlyú magyar piacon a kormányzat építőipar növekedését ösztönző intézkedései már fajsúlyosabban éreztethezik hatásukat a szigetelési szegmensben is. A javuló környezet és a növekvő saját gyártókapacitás biztosabb áruellátása jó lehetőséget biztosíthat mind a forgalom, mind az eredményesség növelésére.

Ugyanakkor a 2016-os évet nehezítő kapacitáshiány még a következő negyedévekben is éreztetheti hatását, ami a szabadkai üzemfejlesztés harmadik ütemének lezárásával, a jövő évi termelésbe állással szűnhet meg.

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoportnak 10 országban van saját tulajdonú leányvállalata és további 30 országba értékesít termékeket. A Masterplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 520 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 582, a legalacsonyabb 475 forint volt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Jól teljesít az euróövezet az építőiparban »