Mától a Masterplast is a nagyok között játszik a BÉT-en

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Október 18-ától a prémium kategóriába sorolják át a Masterplast Nyrt. jelenleg standard kategóriában lévő törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának a tőzsde honlapján kedden közzétett határozata szerint.

A kibocsátó október 4-én benyújtott kérelmében kérte törzsrészvényeinek az átsorolását.

Mit kell tudni róluk?

Az 1997-ben alapított Masterplast fő tevékenysége építőipari szigetelőanyagok gyártása és értékesítése.

A társaság 2016-ban a számviteli törvény szerint 7,617 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 354,147 millió forint adózás utáni veszteséget könyvelt el.

A konszolidált, IFRS (nemzetközi pénzügyi szabvány) szerinti beszámoló alapján 2,322 millió euró mérleg szerinti eredményt ért el, 60,081 millió eurós mérlegfőösszeg mellett. A Masterplast 2016-ra részvényenként bruttó 23 forint osztalékot fizetett.

A Masterplast 100 forint névértékű törzsrészvényeit 2011. november 29-én vezették be a BÉT-re.

A keddi kereskedést 550 forinton zárta a papír. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 595 forint, a legalacsonyabb 486 forint volt.

Hónap elején is bővült a gárda

Október 3-án az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója Ódorné Angyal Zsuzsanna indította el a kereskedést a hazai börzén a tőzsde legendás csengőjének megszólaltatásával. Az Opus Global egy nappal korábban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) határozata alapján bekerült a Prémium kategóriás részvények közé a Standard kategóriából.

A Budapesti Értéktőzsde 2013. július 1-jétől vezette be az új kategóriarendszert a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására.

Mitől prémium a prémium?

A kategóriába csak törzsrészvényeket lehet bevezetni, illetve átsorolni. Már a bevezetéskor kötelező elkészíteni és közzétenni a Felelős Társaságirányítási Jelentést.

A kategória további bevezetési feltételei közé tartoznak többek között az árfolyamértékre, a közkézhányadra és a legalább 3 éves működésre vonatkozó előírások.

A kibocsátóknak a forgalomban tartás során többletkövetelményeket is teljesíteniük kell. A Prémium kategóriába átkerüléshez és a bent maradáshoz a kereskedéshez kapcsolódó mutatószámoknak is meg kell felelni (forgalom gyakorisága mutató, átlagos kapitalizáció).

Az MNB által elfogadott, választott nyelv (amely a BÉT-en jegyzett cégek esetében többnyire a magyar nyelv) mellett a közzétételeiket kötelező angol nyelven is megjelentetni.

Társasági eseménynaptárt kell készíteni, amelyet a kibocsátók kötelesek közzétenni minden üzleti év elején (január 1-jén, vagy eltolt üzleti év esetén az üzleti év első napján) az aktuális évre vonatkozóan.

Ezt olvasta már?

Börze - tényleg minden jó,ha jó a vége »