-->

Még nyitott kérdés a ThyssenKrupp és a Tata Steel fúziója

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A ThyssenKrupp német acélipari konszernnek nem áll szándékában elsietni a fúziót az indiai Tata Steel konszernnel - idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lap a német nagyvállalat vezérigazgatóját.

Nem tétlenkedhetnek

"Az, hogy egyáltalán sor kerül-e a fúzióra és ha igen mikor, még nyitott kérdés" - szögezte le Heinrich Hiesinger vezérigazgató. "Tisztában vagyunk a konszolidáció stratégiai szükségszerűségével, de azzal is, hogy felelősségteljesen kell eljárnunk és a ThyssenKrupp számára a legjobb megoldást kell megtalálnunk" - mondta.

A két vállalat között már hónapok óta folynak az egyeztetések egy lehetséges fúzióról. A vezérigazgató a lapnak megerősítette, hogy a ThyssenKrupp egy esetleges fúziótól függetlenül is acélipari üzletága átalakítására készül.

"Egy, az acélipari üzletág jövőjét garantáló megoldás kidolgozása időigényes feladat. Nem tétlenkedhetünk" - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy az acélipari üzletág vezetője Andreas Goss az idén tavasszal mutatja be az európai acélipari üzletág átalakítására kidolgozott koncepciót.

Globális központot csinál Budapestből a ThyssenKrupp

A ThyssenKrupp globális központtá minősíti budapesti kutatás-fejlesztési központját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német ipari konszern vezetőivel Essenben folytatott megbeszélése után.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a társaság vezetőivel megegyeztek a stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről. Ennek értelmében a ThyssenKrupp fő együttműködő partnerként és helyszínként tekint Magyarországra a digitális iparra való átállásban, és budapesti globális kutatás-fejlesztési központjából irányítja majd az önvezető autók kormányszerkezeteinek kifejlesztését célzó tevékenységét - mondta Szijjártó Péter.

A digitális iparnak az eddigi ipari forradalmaknál mélyebb változásokkal járó kialakulása akkor hozhat sikert egy országnak, ha együttműködik az új technológiák olyan "zászlóvivőivel", mint a ThyssenKrupp - tette hozzá a miniszter.

Felidézte, hogy az autóipari és építőipari mérnöki fejlesztésekben a globális vezetők közé tartozó társaság több mint 30 milliárd forintos autóipari beruházással új üzemcsarnokot épít a jászfényszarui ipari parkban, ami az Audi 2010. évi győri új gyárépítése óta az első zöldmezős német beruházás az országban.