Meginogtak a bikák

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Összeomlás, korrekció, flash crash? Minden idők második leghosszabb bikapiaca alatt recseg-ropog a parkett.

Tovább folytatódott az „erős korrekció” az amerikai piacokon. A Dow Jones index 1175,21 ponttal, 4,6 százalékkal esett, az S&P 500 113,17 ponttal, 4,1 százalékkal gyengült, míg a Nasdaq Composite 273,42 ponttal, 3,78 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A ma reggeli ázsiai piacok sem mutattak optimistább képet: a Nikkei 225 4,76 százalékos csökkenéssel, 21 603,50 ponton fejezte be a napot, nap közben 7 százalékos mínuszban is járt.

2008 óta nem láttunk ilyet!

A KBC elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy az S&P 500 index esetén a 2008-as válság során láthattunk utoljára a mostanihoz mérhető zuhanást, azóta ilyenre nem volt példa.

A Dow Jones esetében eddig a pontban mért legnagyobb esés 952 pontos volt, szintén a 2008-as válság idején, amit bőven sikerült felülmúlni a tegnapi 1175 pontos veszteséggel.

Belevegyünk vagy meneküljünk?

Megoszlanak a piacvezető stratégák véleményei azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e a mostani részvénypiaci korrekcióba belevásárolni – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: James Bateman a Fidelitytől normálisnak látja a piaci mozgásokat, véleménye szerint jó jel, hogy a kifeszített értékeltségű piac az éledező infláció és az új Fed vezetés kockázatai mellett korrigál. Az UBS szerint a bika piacokon átlagosan 10,6 százalékos évközi korrekció zajlott le historikusan, ezért bár fájdalmas rövid távon egy ilyen folyamat, hosszabb távon egyáltalán nem ritka.

Ugyanakkor a másik oldalon áll a Morgan Stanleytől Micheal Wilson – folytatta az Equilor elemzője, aki szerint az amerikai fiskális deficit aggasztó mértéke és az inflációs várakozások emelkedése további részvénypiaci esést vetít előre.

A robotok is beleadhattak

Forrás: pixabay

Az esést a KBC elemzői szerint több tényezővel lehet magyarázni. Egyrészt, az amerikai tízéves kötvényhozam az elmúlt hetekben hirtelen emelkedést mutatott és megközelítette a 3 százalékos magasságot, ahol utoljára 2013 végén járt.

Másfelől, a részvénypiac már nem olcsó, hosszú távú átlag feletti értékeltségekről beszélhetünk jó ideje.

Harmadsorban, minden idők második leghosszabb bikapiacát éljük, a tavalyi év érdemi esések nélkül telt.

A befektetői pozícionáltság is meglehetősen optimista, ami a korrekciók lehetőségét erősítette. Negyedrészt, a tőkeáttételes pozíciók igencsak felduzzadtak, ami az eséseket mélyíteni tudja. A lejtmenetet az automatikus veszteségvágó megbízások aktiválódása is erősítheti.

Végül az utóbbi években egyre inkább tért hódítanak a robotok, vagyis az algoritmikus kereskedési stratégiák, amik a részvénypiacon kialakuló eséseket szintén mélyíteni tudják. Emlékezetesek az úgynevezett flash crash jelenségek.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »