Meglepte a világot a Mattel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb bevételre tett szert a Mattel amerikai játékgyártó az harmadik negyedévben köszönhetően annak, hogy jelentősen emelkedett a kereslet a Barbie babák és a Fisher-Price játékok iránt.

Egészen jó eredményekkel zártak

Az egyebek között a Hot Wheels autómodelleket is gyártó cég bevétele 1 milliárd 795 millió dollár volt a szeptember végével záródott három hónapban. Ez csak 3 millió dollárral haladja meg az egy évvel korábbit, de elemzők csökkenésre, 1 milliárd 770 millió dolláros bevételre számítottak.

A vállalat adózott eredménye 236,3 millió dollár, részvényenként 69 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 223,8 millió dollárral, részvényenként 66 centtel. Az egyszeri tételeket leszámítva a részvényarányos nyereség 70 centre rúgott a harmadik negyedévben, ami egy centtel alulmúlta az elemzői várakozásokat.

Szép profitot termeltek
Az év első kilenc hónapjában 3,6 milliárd dolláros bevétel mellett 114,2 millió dolláros nyereséget termelt a Mattel, míg 2015 első háromnegyed évében 3,7 milliárd dolláros árbevétel mellett 154,3 millió profitra tett szert.

Szeretik a vásárlók az új babákat

A jelek szerint sikeresnek tűnnek a vállalat ikonikus terméke, a Barbie babák megújítására tett erőfeszítések, mivel a harmadik negyedévben 15,8 százalékkal emelkedett a szerte a világban eladott Barbie-k száma. Tavaly és tavalyelőtt még csökkent a babák eladása, mert a kislányok érdeklődése egyre inkább más babák, elektronikus játékok és a tabletek irányába fordult.

A vállalatnál ezért új kollekcióval rukkoltak elő: a hagyományos külsejű - hosszú szőke haj és karcsú alak - babák mellett január óta a legkülönbözőbb bőr-, szem- és hajszínű, háromféle testalkatú Barbie babákat árusítanak.

A Mattel megváltoztatta marketingstratégiáját is: babáival nem egy szép arc üzenetét sulykolja, hanem "bármi lehetsz" jelszóval azt hangsúlyozza, hogy a nők sokra vihetik a különböző foglalkozásokban.

A New York-i tőzsde zárása után az elektronikus kereskedésben közel 6 százalékkal emelkedett a Mattel árfolyama, jelezve, hogy a befektetők elégedettek a vállalat javulást mutató teljesítményével.