Megmozgatta a piacot a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nap folyamán kisebb-nagyobb ingadozásokkal csökkenő árfolyamok után veszteséggel zártak szerdán a tőzsdeindexek New Yorkban.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe a nap végére 64,03 ponttal, 0,41 százalékkal, 15 616 32 pontra esett vissza. A S&P 500-as mutató 8,68 ponttal, 0,49 százalékkal csökkent és 1763,27 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 21,718 ponttal, 0,55 százalékkal mérséklődött, záráskor 3930,62 ponton állt.

Megmozgatta a piacot a Fed

A Fed monetáris döntéshozó testülete szerdán bejelentette, hogy változatlanul hagyja a gyakorlatilag zéró irányadó kamatot, és nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét sem. A bejelentés megfelelt a piaci várakozásoknak, a közlemény megfogalmazása nem tartalmazott új elemeket, a megszövegezése pedig a megszokott fordulatokat alkalmazta.

Korrigáló indexek

A piacok szerdán a várakozásoknak megfelelő, de az indoklásban mérsékelt gazdasági növekedést jelző Fed-döntés hatására lefelé korrigálták korábban felhalmozott nyereségeiket. Az S&P index például októberben 4,5 százalék nyereséget halmozott már fel és ennek köszönhetően ez lehet a legjobb hónapja július óta. Az év eleje óta a Nasdaq Composite index csaknem 30, az S&P 500 index csaknem 24, a DJIA 30 pedig több mint 19 százalék nyereséget halmozott fel, jórészt a Fed likviditásnövelő kötvényvásárlási programjának köszönhetően.

A befektetők figyelmét - miközben a Fed bejelentését várták - a folyamatban lévő harmadik negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezon mérlegjelentései kötötték le. A General Motors részvénye 3 százalékkal erősödött a várakozások feletti nyereségnek köszönhetően. A Western Union részvénye viszont 13 százalékkal esett, mivel jelezte, hogy 2014-ben nem számít nyereségének növekedésére.

Olaj, arany

Az amerikai WTI nyersolaj legközelebbi kontraktusa a határidős piacon az előző napinál 1,5 százalékkal alacsonyabban, hordónként 96,77 dollárra, négy havi mélypontra csökkent a készletek múlt heti növekedését mutató adatok hatására.

Az arany határidős jegyzése unciánként 3,20 dollárral, 0,24 százalékkal 1342,30 dollárra csökkent.

Ezt olvasta már?

Egyre inkább Iránra gyanakszik az USA »