-->

Megnyugodott az Ufo

| olvasási idő: kb. 1 perc

A pénteki 24 órás, az összes repülőtérre kiterjedő munkabeszüntetéssel a Lufthansa-sztrájk elérte eddigi tetőpontját. A légitársaság vezetése és az utaskísérők szakszervezete megtette egymás felé az első lépést a bérvita megoldása érdekében, és egyelőre nem készül újabb sztrájk.

Az Ufo szakszervezet szóvivője szerint pénteken megkezdődnek az első puhatolózó megbeszélések a megegyezés érdekében, bővebb tájékoztatást azonban nem adott. Nicoley Baublies, az Ufo elnöke jelezte, hogy a szakszervezet kompromisszumkész a Lufthansa takarékossági programját illetően, és egyelőre nem hirdet újabb munkabeszüntetést. A Lufthansa szóvivője megerősítette, hogy a felek felvették a kapcsolatot, de nem biztatott azzal, hogy a tárgyalások hamarosan megkezdődnek.

Két regionális sztrájk után a 18 ezer utaskísérő kétharmadát tömörítő Ufo péntekre az egész országra kiterjedő sztrájkot hirdetett. A Lufthansa napi 1800 járatából ezret kénytelen volt törölni. Az Ufo 5 százalékos béremelést, egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a vezetés nem fog kiszervezni feladatokat, illetve nem alkalmaz a továbbiakban kölcsönzött munkaerőt. A Lufthansa három évre 3,5 százalékos béremelést ajánl.