Megnyugtatta a világot a Fed

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Megnyugtatta a kedélyeket a Fed, nem emeltek az amerikai alapkamaton. A hírt jól fogadták a befektetők, a globális trend pedig a magyar tőzsdén is emelkedést hozhat.

A tegnapi ülésén nem emelt kamatot a Fed, már mindenki a 2017/18-as évre koncentrál, amikor kettő-kettő kamatemelésre számíthatunk. A Fed döntéshozói óvatosak maradtak, ám egyre optimistábbak, mondta el Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Pont erre számítottak

A Fed az elemzők többségének véleményével összhangban nem változtatott az irányadó kamatsávon, határozott utalást tett viszont a kamatok megemelésére még az év vége előtt. Ez utóbbi jelzés szintén megfelelt a piaci várakozásoknak.Az irányadó kamatsáv 0,25-0,50 százalékon tartása megfelelt a piaci várakozásoknak. 

A kamattartó lépés indoklásában a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) közleménye hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási helyzet javulása és az amerikai gazdaság teljesítményének növekedése a monetáris politikai szigorítása mellett szól.

A növekedést veszélyeztető kockázatok jellemzésére a testület a tavaly decemberi ülés óta első alakalommal alkalmazta az enyhébb, a "nagyjából kiegyensúlyozott" megfogalmazást. A FOMC az akkori ülésen emelte meg 25 bázisponttal az irányadó kamatsávot 0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra.

Ezek az adatok jelennek ma meg
Csütörtökön piacbefolyásoló hatással lehet az európai tőzsdei kereskedés folyamán az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága, a GD ECFIN szeptemberi euróövezeti fogyasztói bizalmi indexe. Az Egyesült Államokban a használtlakás-eladások augusztusi alakulását teszik közzé, valamint megjelenik a Conference Board gazdaságkutató intézet átfogó amerikai gazdasági mutatója (LEI) augusztusról.