Megszenvedhetik a Fed ülést a New York-i indexek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A jövő héten csökkenthetnek az amerikai részvényárfolyamok, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kétnapos kamatdöntő ülésén konkrétabb utalást tesz az alapkamat-emelésére.

A befektetői várakozások szerint a Fed kamatdöntő ülése után elhagyhatja közleményéből a mára megszokottá vált formulát, hogy "jelentősebb ideig" alacsonyan tartja alapkamatát. Több elemző szerint legalább 50 százalék esély van rá, hogy változik a Fed döntés pontos nyelvezete, amit sokan úgy értelmezhetnek, hogy a vártnál korábban, azaz már 2015 márciusában kamatemelés lehet.

Ez a félelem jelent meg már pénteken is, amikor mínuszban zártak a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,36 százalékot esett, az S&P 500-as mutató 0,6 százalékot veszített értékéből, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,53 százalékkal gyengült.

A dollárnak jó hete lehet

Chris Gaffney az EverBank Wealth Management vezető piaci stratégája szerint, ha a befektetők meggyőződéséve válik, hogy szigorítja monetáris politikáját a Fed, az minden részvényfajtának árthat, a dollár viszont erősödhet a nemzetközi devizakereskedelemben.

Azonban hiába inoghat meg következő héten a kereskedőknek a részvényekbe vetett hite, nincs igazi alternatíva a hosszú távú profitra. Az államkötvények hozama még rendkívül alacsony (a tízéves lejáratú amerikai államkötvényeké 2,61 százalék), és ebben nem várható változás az alapkamat emelése nélkül. Az elemzők többsége szerint a héten még nem lesz nagy átrendeződés, csak bizonyos rövidtávú áringadozás a részvénypiacon.

Inkább részvényt, mint kötvényt veszek

A részvényárak kétségtelenül magasak, de jobb megtérülést ígérnek, mint a kötvények. A részvényeket az is kívánatossá teszi, hogy a harmadik negyedévben gazdasági növekedés volt Amerikában, ami hamarosan bizonyára a cégek harmadik negyedéves pénzügyi adataiban is megmutatkozik, tovább növelve a részvényárakat.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Csökkentette az irányadó kamatot a Fed »