Megy a licit az Akzo Nobelre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A festékgyártásban is érdekelt amerikai PPG Industries mintegy 8 százalékkal 26,9 milliárd dollárra emelte vételi ajánlatát a holland rivális Akzo Nobelre.

Mindként cégnek magyarországi érdekeltsége is van. A PPG magyarországi leányvállalata a PPG Trilak Kft., az Akzo Nobel Coating Zrt. pedig a holland Akzo Nobelé.

Rövid időn belül a PPG-nek ez volt a harmadik ajánlata az Akzo cégre, amely hétfőn azt közölte, hogy "megvizsgálja az ajánlatot". Az első és az azutáni módosított ajánlatot az Akzo rögtön visszautasította azzal, hogy az alulértékeli a céget.

A Morgan Stanley egyik elemzője fontosnak tartotta, hogy az Akzo az újabb ajánlatot nem utasította vissza kapásból, de mint mondta: ebből még nem lehet biztos következtetéseket levonni.

A PPG új, részvényenkénti vételi ajánlata 96,75 euró. Ez 61,50 euró készpénzből, 0,357 PPG-részvényből, és 7,78 euró osztalékból áll össze. Az Akzo március 9-én tette meg első, részvényeként 80 eurós vételi ajánlatát, egy nappal korábban az Akzo 64,42 eurón zárt.

Az első módosított PPG-ajánlat március 20-án született, ez már részvényenként 90 euróról szólt, de ezzel is azonnal kikosarazta az Akzo. A hétfőn elhangzott, második megemelt vételi ajánlat hírére az Akzo árfolyama 6 százalékkal rekordszintre, 82,95 euróra ugrott az amszterdami tőzsdén.

Ezt olvasta már?

Szerénykedtek New Yorkban »