Melyik részvénnyel lehetett nagyot kaszálni?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A New York-i tőzsdén jegyzett és az elemzők által januárban leginkább ajánlott tíz vállalat részvényeinek árfolyama összességében 7 százalékkal csökkent, míg a legkevésbé ajánlott tíz társaság piaci értéke 3 százalékkal növekedett karácsonyra - ez derült ki a Thomson Reuters üzleti hírszolgálat és a FactSet pénzügyi szolgáltató számításaiból.

Például 12 elemző vételre, egy pedig tartásra tanácsolta az NRG Energy nevű, houstoni székhelyű energiatermelő és -kereskedő vállalat részvényeit, amelyek ára azonban az év eleje óta 58 százalékkal csökkent. A vételre leginkább ajánlott cégek közül az Affiliated Managers Group pénzügyi cég 23 százalékot, a Quanta Services építőipari vállalkozás pedig 27 százalékot veszített értékéből.

Eközben a legkevésbé vonzó befektetési célpontnak kikiáltott Assurant biztosítási társaság papírjai 18 százalékkal, a konzervleveseket gyártó Campbell Soup 22 százalékkal, a háztartási vegyi árukat előállító Clorox pedig 23 százalékkal drágult.

Nem először fordult elő, hogy az elemzői várakozások és a valóság között nincs összhang. Ha valaki 2008 óta minden évben a tíz legjobb ajánlású cégbe fektette volna tőkéjét, mostanra 61 százalékos hasznot könyvelhetett volna el. Ha azonban a tíz legkevésbé ajánlott vállalat mellett döntött volna, akkor 180 százalékos haszon ütötte volna a markát.

A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutató ez alatt az időszak alatt 67 százalékkal emelkedett.

Ezt olvasta már?

Javult a szolgáltatóipari teljesítmény az USA-ban »