Mennyi puskaporuk van a hazai nagyágyúknak?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Szépen lassan lecseng Amerikában a gyorsjelentések ideje, itthon viszont még csak most lebegtethetik meg első negyedéves számaikat a nagyágyúk. A program elég sűrű, a jövő héten már három blue chip is megmutatja mit tudott véghezvinni az első három hónapban - írja elemzésében a tradebeat.hu szakértője.

2015 januárjában kezdtünk el felfigyelni a magyar részvények komoly alulsúlyozottságára, ez azóta sokat változott - hívta fel a figyelmet a tradebeat.hu elemzője. Már akkor sejteni lehetett, hogy az alacsony betéti kamatok, a hozamsivatag és az EKB lazítóprogramja miatt több hazai szereplő is csemegézhet a túlságosan alul mozgolódó árfolyamokból.

Sőt a Budapesti Értéktőzsde folyamatosan emelkedő forgalmára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is rápakolt egy lapáttal. 2015. november 20-án ugyanis az MNB adásvételi szerződést kötött a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonnal bíró osztrák CESEEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val, és többségi tulajdonossá vált a hazai parkettben. Bármennyire is furcsa volt sokak számára, ez nem egy egyedülálló eset itt Európában.

Így jelentenek a hazai blue chipek
Richter Gedeon május 2., Magyar Telekom május 3., MOL május 6. és OTP május 13.

Visszakanyarodva a részvényekre, természetesen sokak számára továbbra is nagy kérdés, hogy melyik nagy magyar papír árfolyamában gondolkodjon.

Az biztos, hogy aki eddig nem vásárolt, annak jóval nehezebb dolga van és többet kell kockáztatnia, azonban még mindig van 1-2 blue chipnél vételi potenciál.

Mi vár az OTP-re?

Kezdjük a leginkább forró és már-már véleményünk szerint túlvett OTP grafikonjával, a bankpapír kétségtelenül a legnagyobb húzóerő a helyi börzén. Fundamentális szempontból is lehet még erő a kurzusban és technikailag is jól tűri a már ingatagabb európai indexek mellett a megpróbáltatásokat.

Még attól sem kellene megijedni, ha esetleg csökkenő számokkal számolna be a cég május 13-án, akár ugyanaz előfordulhat, mint a Deutsche Bank részvényeinek árfolyamánál. A német bankóriás ugyanis csapnivaló számokat hozott, mégis 4 százalékot erősödött a jegyzés. A 7000-es szint fölött mégis kicsit vonakodva zsákolnánk nagyobb tételben az OTP papírjait.

Hogy teljesít a MOL?

A második legkeresettebb magyar papírban, a MOL-ban, amely 1,6 milliárdos átlag forgalommal pörgött az elmúlt 180 napban, látunk még fantáziát. Bár az első negyedéves vállalati eredményekben még erős hatást nem fog felmutatni az elmúlt hetekben emelkedő olajár, de komoly stabilitást adhat továbbra is az olajpiaci vállalat papírjainak.

Technikailag nagyon hasonlít a grafikon az OTP gráfjához, azt a kis különbséget leszámítva, hogy a bankpapír már kilőtt a korábbi oldalazásából és újabb csúcsra ért, ezzel szemben a MOL kilövése még várat magára - mutat rá a tradebeat.hu szakértője..

15 800 fölött továbbra is nagy vételi potenciállal bír a MOL, és ha feltöri a március óta fenntartott emelkedő csatornáját, akkor akár 17 500-ig is elroboghat a magyar papír.

Alábecsülik a telekomcéget

A két „kistestvér” közül egyet emelnénk ki, aki izgalmas lehet ismét a gyorsjelentések előtt, ő nem más, mint az MTelekom.

Véleményünk szerint ez a blue chip lehet leginkább lebecsülve továbbra is, több nagybank is célárat emelt az utóbbi hetekben ennél a részvénynél is.

510 környékére helyezték a piaci szereplők azt a zónát, amit meg kellene ütnie a grafikonnak. A legutóbbi számok csodásan alakultak, a bevételek 2015 negyedik negyedévében mintegy 10,7 százalékkal, 165,3 milliárd forintról 182,9 milliárd forintra nőttek. A 2015-ös egész éves teljesítményt tekintve elmondható, hogy az összes bevétel 4,8 százalékkal nőtt 2014-hez képest, amely meghaladta az előzetes várokozásokat.

Jelenleg 475 forint környékén jegyzik a telekommunikációs cég papírjait és, ha ezt az akadályt sikerült megugrania a következő napokban a kurzusnak, akkor bizony eljöhetnek az 500-as szintek.

Ezt olvasta már?

Egyhelyen járt a forgalom leesett a mutató »