Mérsékelt veszteség a Masterplastnál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A főként építőipari szigetelőanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Masterplast Nyrt. 6 százalékkal, 14,8 millió euróra növelte árbevételét az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg adózás utáni vesztesége az egy évvel korábbi 1,1 millió euróról 685 ezer euróra mérséklődött.

Növekedett az árbevétel

A magyarországi központú cégcsoport csütörtökön tette közzé első negyedéves, nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentéskészítési szabványok (IFRS) szerint készült beszámolóját a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A cég kiemeli: az egyes piacokon enyhén javuló iparági környezetnek és a kedvezőbb időjárási körülményeknek köszönhető az árbevétel 6 százalékos növekedése, ami a kereskedelmi árrés növekedéssel is párosult. A logisztikai, valamint a költségracionalizálási intézkedések hatására csökkentek a Masterplast személyi költségei, ezenkívül javult vevői értékvesztése is, ami mintegy 1 millió euró működési eredményjavulást (EBIT) eredményezett 2014-ben a bázissal összevetve: a működési veszteség az első negyedévben 162 ezer euró volt, szemben az előző év azonos időszaki 1,18 millió euróval.

Ukrajnában vesztett a cég

Közölték: az ukrán deviza leértékeléséből eredő jelentős árfolyamveszteség rontotta a Masterplast első negyedéves pénzügyi és adózás előtti eredményét. Reagálva a feszült ukrán bel-, külpolitikai és gazdasági helyzetre a vállalat több forgatókönyvet is kidolgozott fenntartható üzletmenete biztosítására és vagyona megóvására. Ugyanakkor a szezonálisan leggyengébb első negyedévet is pozitív EBITDA-val tudta zárni a Masterplast, ami a jó értékesítési eredményen túl, a meghozott intézkedéseknek tulajdonítható - olvasható a jelentésben.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség (EBITDA) 2014. első negyedévében 202 ezer euró volt, szemben a bázis időszak 809 ezer eurós veszteségével, vagyis több mint egymillió euróval javult az eredmény.

Jól ment az export

A Masterplast csoport forgalma kimagaslóan, 80 százalékkal nőtt az első negyedévben az exportpiacokon: Lengyelországban 35 százalékkal emelkedett, Szlovákiában pedig - részben egyedi tételek miatt - több mint két és félszeresére ugrott az árbevétel. Magyarországon 5, Szerbiában és Horvátországban 7-7 százalékkal növelte árbevételét a Masterplast, míg az ukrán piacon - figyelembe véve az ország politikai és gazdasági helyzetét - "elfogadható mértékben", 23 százalékkal csökkent a forgalom.

A társaság az ukrajnai expandált polisztirol (EPS) és porkeverék gyártás-beruházást 2013 végén az egyre élesedő belpolitikai helyzetre való tekintettel felfüggesztette, és mivel 2014 első negyedévben a kialakult helyzet tovább romlott, a politikai és gazdasági környezet stabilizációjáig a beruházást nem is indítja újra a Masterplast - olvasható a jelentésben.

Ezt olvasta már?

Kiberbiztonsági tanácsadó céget vesz a 4iG »