Mészáros Lőrinc beszáll az élelmiszeriparba is

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPUS Global Nyrt. további 45 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként többségi irányítást szerez a Kall Ingredients Kft.-ben - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

Tőkeemelés

Az OPUS a tőkeemelések után mindösszesen 75 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd Magyarország egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer- és gyógyszeripari, továbbá állati takarmány alapanyagokat előállító gabonafeldolgozójában. A tranzakciók lezárását követően a társaság mintegy 4 milliárd forint értékű energiahatékonyság- és termelékenység növelő beruházásokat indít a Tiszapüspökiben működő üzemben.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az OPUS Global Nyrt. további 45 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben. A hétfőn bejelentett ügylet két lépésben valósul meg: a tranzakció során a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 45 százalékos üzletrészét, amit ezt követően nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsájt, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel.

A nemzetközi szakértői értékelést és banki jóváhagyásokat követően - várhatóan idén július 31-ig - lezáruló ügylet, az IFRS szabályainak megfelelően jelentősen növeli majd az OPUS konszolidált pénzügyi mutatóit.

Bővítés jöhet

A többségi irányítást biztosító üzletrész megszerzésével az OPUS a gyár energiahatékonyságát növelő, illetve szén-dioxid kibocsátását csökkentő beruházásokat indít, továbbá az üzemek termelékenységét javító fejlesztésre is készül, összesen mintegy 4 milliárd forint értékben.

Középtávon a többségi tulajdonos célja a Kall Ingredients Kft. által gyártott termékválaszték bővítése. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar szélesebb spektrumú alapanyag kínálattal történő kiszolgálása érdekében módosított keményítőket, kristályos dextrózt is előállítanának a tiszapüspöki üzemben, de a tervek között szerepel egy K+F-központ, illetve akkreditált laboratórium létrehozása is. A középtávon tervezett beruházások összértéke meghaladhatja az 5 milliárd forintot.

Olvasta már? Csányi a leggazdagabb, de gyorsan közelít Mészáros
Rekordot döntöttek a magyar milliárdosok, vagyonuk egy év alatt 890 milliárd forinttal 4267,4 milliárd forintra nőtt 2017 végére a napi.hu hírportál kiadványának becslése szerint.

Ezt olvasta már?

Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten »