-->

Miért örülnek a portfólió menedzserek a növekvő inflációnak?

| forrás:
GazdaságTV.hu
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világgazdaságban igen jellemző lett a növekvő infláció az utóbbi időben, ami egyrészről pozitív, hiszen a növekedést jelenti, másrészről pedig negatív a megtakarításainkra nézve. Befektetőként érdemes nagyobb kockázatot vállalni és diverzifikálni részvények és kötvények között.

Többet vártak az inflációtól

Az áprilisi 2,2 százalékos infláció jóval kisebb a márciusi 2,7 százaléknál és némileg alacsonyabb a piaci várakozásoknál. A pénzromlás ütemének nagymértékű csökkenése mögött elsősorban az üzemanyagárak állnak - állapították meg a megkérdezett elemzők szerdán a KSH jelentését kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggeli jelentése szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban, az infláció 0,5 százalékponttal lassult a márciusi éves 2,7 százalékról.

Az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek áprilisban. Az üzemanyagok éves áremelkedése jelentősen, 10,7 százalékra lassult a márciusi 17,1 százalékról. Az élelmiszerek ára 1,9 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásokért átlagosan 1,7, százalékkal kellett többet fizetni.

A bérek hajtják fel az inflációt

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is arra mutatott rá, hogy miközben a fő inflációs mutató jelentősen csökkent márciushoz képest, az inflációs alapfolyamatokat jobban tükröző - a hatósági árakat, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárakat nem tartalmazó - maginfláció a márciusi 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult. Ez pedig azt mutatja, hogy a növekvő bérek és a lakosság fogyasztása lassan felfelé hajtja az inflációt.

"A maginfláció jelenlegi mértéke nem jelent problémát. Ugyanakkor az inflációnak van egy olyan veszélyes tulajdonsága, hogy hirtelen meg tud lódulni, ez pedig kockázatot jelenthet 1-2 éves időtávon" - mondta a szakértő.

Hozzátette: az inflációs pályát nagyban befolyásolja, hogy a kormány milyen áfacsökkentéseket tervez a következő időszakban, mert ezek lefelé húzzák majd a fő inflációs mutatót. Az esetleges áfacsökkentések inflációs hatását azonban óvatosan kell kezelni, mert elfedhetik az alapfolyamatokból adódó kockázatokat - mondta.