-->

Milliárdos ajánlatot kapott a Sharp?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tajvani Foxconn Technology Group elektronikai beszállító vállalat szemet vetett a súlyosan eladósodott japán Sharp Corp. elektronikai konszernre.

Nem mondanak semmit

A Bloomberg hírügynökség vállalati belső forrásra hivatkozó értesülése szerint a Foxconn 600 milliárd jen (5,1 milliárd dollár) vételi ajánlatot tett a Sharpra. A hírügynökséget tájékoztató forrás szerint a Sharp január végéig dönt az ajánlat elfogadásáról vagy elutasításáról. A Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) szóvivője nem kommentálta az értesülést a hírügynökségnek.

Az üzlet - amennyiben megvalósul - a legnagyobb akvizíció lesz a Foxconn részéről 2009 óta, amikor 5,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Chi Mei Optoelectronics Corp. képernyőgyártó részlegét, az Innolux Corp. vállalatot.

Adósságok terhelik

Az egyebek között az Apple számára iPhone készülékeket gyártó Foxconn 2012-ben már próbálkozott befektetéssel a Sharpban, az üzlet azonban irányítási és felügyeleti nézeteltérések miatt meghiúsult. A Foxconn akkor 66,9 milliárd jent ajánlott fel a Sharp 9,88 százalékos részvénypakettjéért.

A tárgyalások fonalát a cégek tavaly vették fel ismét, amikor a Sharp törlesztési problémák miatt a japán állami Innovation Network Corp. of Japan (INCJ) alaphoz fordult támogatásért. Az elektronikai alkatrész beszállítással, összeszereléssel és logisztikával foglalkozó Foxconn a Sharp révén kibővíthetné működési területét, a Sharp pedig, az okostelefon és táblagép képernyők egyik legnagyobb gyártója szert tehetne a Foxconn ügyfelei, közöttük az Apple, az Amazon.com és a Xiaomi Corp. vállalatok megrendeléseire.

Feljebb kúszott az árfolyam

A Sharp részvénye Tokióban 25 százalékos átmeneti erősödés után hat százalékos nyereséggel zárt csütörtökön. A részvény árfolyama 2015-ben 53 százalékkal, 2014-ben 20 százalékkal esett. A Sharp piaci tőkeértéke a részvény csütörtöki záróárfolyamán 218 milliárd jen.

A Bloomberg adatai szerint adósságállománya 2015. szeptember 30-án 791,8 milliárd jen volt. Az oszakai elektronikai konszern az elmúlt négy pénzügyi év alatt összesen 1,1 ezer milliárd jen veszteséget szenvedett el.