-->

Mínuszokra váltott Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken csütörtökön.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,54 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,56 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,61 százalékos mínuszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,64 százalékos veszteségben indította a kereskedést.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,39 pontos emelkedéssel, 39 699,49 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest minimálisan erősödött.

Az eurót 1,2267 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama gyorsuló ütemben emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8272,31 dolláron, 9,11 százalékos nyereségben állt közép-európai idő szerint reggel kilenc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,29 százalékos veszteségben, 65,32 dolláron, a márciusi szállítású WTI 0,26 százalékos mínuszban, 61,63 dolláron forgott.

Jön a kamatdöntés

A befektetők figyelme a nagyvállalatok, köztük a Société Général, a Volvo és az ABB, gyorsjelentése mellett a brit jegybankra összpontosul.

A Bank of England (BoE) a várakozások szerint enyhén javítja növekedési és inflációs előrejelzését, az alapkamat szintjén azonban nem változtat. A BoE tavaly novemberben emelte 0,25 százalékról a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra irányadó kamatát. Ez volt az első kamatemelés az utóbbi tíz évben. Elemzők májusra valószínűsítik a következő jegybanki szigorítást.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin viszont túlnyomórészt emelkedtek az irányadó indexek a csütörtöki kereskedésben. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,17 százalékos pluszban zárt, főleg a pénzügyi, az autógyártó és a feldolgozóipari vállalatok drágultak. A dél-koreai Kospi 0,64 százalékos nyereségben fejezte be a napot, a nagy technológiai cégeknek köszönhetően, amelyek közül a Samsung Electronics 1 százalékkal, az SK Hynix pedig közel 4 százalékkal drágult. A vezető sanghaji index 1,42 százalékos veszteségben zárt, a hongkongi Hang Seng viszont 0,15 százalékos pluszban állt a zárás előtt.

Mi várható Budapesten?

Oldalazásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön a piaci szakértők. Ballai Zoltán, a Raiffeisen elemzője elmondta: oldalazás várható a BÉT-en és így a vezető részvényeknél is. Nem számít érdemi elmozdulásra a magyar részvénypiacon - tette hozzá. Az elemző szerint a BUX-index a nemzetközi trendeknek megfelelően mozog majd. Ballai Zoltán a várható nemzetközi adatok közül kiemelte a délután 14:30-kor érkező amerikai munkanélküliségi adatot, amelyre szerinte figyelni fognak a befektetők.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárja szerint csapongó kereskedés jellemezheti a magyar tőzsdét nyitáskor, ahogy a nemzetközi piacok sem találják az irányt a néhány napja lezajlott nagyobb negatív korrekciót követően.

Így zártak tegnap

Szerdán erős nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék, ami az amerikai piacok keddi pozitív fordulatának volt tulajdonítható, de javított az európai befektetői hangulaton a Németországban létrejött koalíciós megállapodás és egyes nagyvállalati eredmény beszámolók is.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,93 százalékkal, 7279,42 pontra, a frankfurti DAX-index 1,60 százalékkal, 12 590,43 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,82 százalékkal, 5255,90 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,97 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 2,02 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,80 százalékkal emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 891,91 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 39 698,10 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt.

Veszteséges kezdés után ismét nagy árfolyam-ingadozással zajlott a kereskedés és végül mínuszban is zártak az amerikai értékpapírpiacok szerdán. A New York-i tőzsdeindexek közül a DJIA 0,08 százalékos, az S&P 500-as 0,50 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója pedig 0,90 százalékos veszteségben zárta a napot.