Mit hoz a szuperkedd a tőzsdének?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bár november 8-ig nem dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, már minden államban zajlanak az előzetes választások. Az esélyek még mindig nagyon kiegyenlítettek, nem látható előre, hogy a választási folyamat végén a demokraták vagy a republikánusok jelöltje lesz-e a befutó, és az eredmény milyen irányba befolyásolhatja az amerikai árfolyamokat. A Fidelity International szakemberei közel 90 év tapasztalatai alapján vizsgálták meg a kérdést.

Politika a trendek mögött?

Széles körben elfogadott nézet, hogy liberálisabb üzleti és gazdasági hozzáállásuk miatt a republikánus elnökök kedvezőbb körülményeket teremtenek a gazdaság számára, mint a demokraták. Az általános vélekedés szerint ennek hatására a tőzsdei árfolyamok is emelkednek.

Ami azonban a részvényárfolyamokat illeti, ez a vélemény nem teljesen állja meg a helyét. Az USA részvénytőzsdéinek árfolyam-alakulását az S&P árfolyamindex alapján vizsgáló egyik elemzés szerint 1928-tól napjainkig a republikánus irányítású kormányok idején gyengébben alakultak az árfolyamok. Négy republikánus elnöki időszak végére árfolyamcsökkenés következett be, míg a demokrata elnöki terminusok közül csupán egy zárult negatív árfolyam-emelkedéssel.

USA elnökök és az USA tőzsdéinek teljesítménye *2015.12.31-i állapot szerint, forrás: Bloomberg, HelabaVolkswirtschaft/Research, Fidelity

Míg a demokrata elnökök irányítása alatt álló amerikai kormányok idején a tőzsdei árfolyamok évente átlagosan 10,0 százalékkal emelkedtek, amikor republikánus elnök állt az ország élén, az emelkedés mértéke mindössze 1,8 százalék volt. Ez a trend a második világháború végétől napjainkig tartó időszakban is egyértelműen kirajzolódik. A demokrata elnökök alatt a részvényárfolyamok 11,4 százalékkal, míg a republikánus kurzusok idején csupán 4,8 százalékkal nőttek.

Elmarad a kamatemelés

„A Szuperkedd eseményeit valószínűleg sok újság a címlapon tárgyalja majd, de függetlenül attól, hogy ki kerül az élre, vagy akár nyeri meg az amerikai elnökválasztást, a fő irányelvek tekintetében nem számíthatunk komoly változásokra”- mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

„A szűkösebbé váló likviditási körülmények és a csökkenő inflációs várakozások továbbra is megakadályozzák a Fedet abban, hogy megemelje a kamatlábat. Egyes jelekből arra is lehet következtetni, hogy a bankokra a jövőben tartós szabályozói nyomás fog nehezedni. A továbbiakban a pénzügypolitikának lesz némi lehetősége arra, hogy infrastrukturális és védelmi beruházások révén támogassa a növekedést, amely érdekes befektetési lehetőségeket kínálhat.”

„A gazdaság továbbra is a figyelem középpontjában áll majd, és az innen érkező üzenetek egyelőre meglehetősen vegyesek. Bár a piac ciklikus szegmensei valódi értéket képviselnek, a gondos részvényválogatás továbbra is nagyon fontos, mivel az alacsony olajárak által kellemetlenül érintett vállalkozásokkal rövid távon könnyen megégetheti magát a befektető. Érdemes olyan vállalatokra összpontani, melyek meggyőző ármeghatározó erővel és cashflow-növelő képességgel rendelkeznek” – tette hozzá Aditya Khowala, a FF American Growth Fund portfóliómenedzsere.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Jól indult a nap New Yorkban »