Monopóliumellenes vizsgálat folyik a Microsoft ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Monopóliumellenes vizsgálat indult az amerikai Microsoft Corp. szoftveróriás kínai üzleti vállalkozásai ellen - jelentették be hivatalosan kedden Pekingben.

A hírt azt követően erősítették meg, hogy hétfőn a Microsoft már elismerte, a kínai állami ipari és kereskedelmi főhatóság (SAIC) a cégnél négy különböző helyszínen egyidejű ellenőrzésbe kezdett.

A Hszinhua állami hírügynökség friss jelentése szerint a vállalat nem hozta teljes egészében nyilvánosságra a Windows operációs rendszert és a Microsoft Office alkalmazást érintő, versenyellenes magatartással kapcsolatban kért információkat.

Az ellenőrök nyomozást folytatnak a Microsoft China Co. illetékes alelnöke és magas beosztású vezetői ellen; a cég ügyvédei jelenlétében másolatokat készítettek annak pénzügyi kimutatásairól és szerződéseiről - tájékoztat a SAIC ismertetett közleménye.

A hatóság tavaly júniusban vállalati panaszbejelentések alapján már vizsgálatokat végzett árukapcsolás és ellenőrző kódok beépítése, illetve ezek következtében: szoftver inkompatibilitás miatt - emlékeztetett a hivatal, s megismételte, hogy a Microsoft nem adott kielégítő információt ezekkel kapcsolatban. Hozzátette: felmerült annak a gyanúja, hogy a vállalat megsértette a kínai monopóliumellenes törvényt.

A törvény szerint vállalatok és magánszemélyek nem élhetnek vissza piaci dominanciájukkal úgy, hogy korlátozzák a versenyt és tevékenységüket a nyilvánosság felügyelet alá kell rendelniük - áll a Hszinhua hírében. A vizsgálatok elsődleges eredményei nem oszlatták el a hatóságnak a Microsoft üzleti gyakorlatával kapcsolatos kételyeit - fogalmazott a tudósítás.