Mostantól lehet Waberer's részvényeket venni

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Elindult a kereskedés a Waberer's International Nyrt. részvényeivel csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), részvényenként 5100 forintos induló áron, ami megegyezik a nemrég zárult részvényértékesítésen kialakult árfolyammal.

Prémium kategória

Az ünnepélyes kereskedésindító csengetést követően Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég sikeres részvénykibocsátási tranzakcióját követően a részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek.

A tranzakció teljes értéke meghaladta a 24 milliárd forintot, a társaság 3 millió új részvény kibocsátásával 15,5 milliárd forint friss tőkét vont be, amelynek egy részét a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására fogják használni.

A tranzakció során 860 ezer részvényt jegyeztek a lakossági befektetők, 4,4 milliárd forint értékben. Kiemelte, hogy a bevezetés mérföldkő a BÉT életében, ilyen méretű tranzakcióra utoljára csaknem két évtizede volt példa: 1999-ben az Antenna Hungária tőzsdei bevezetéséhez kapcsolódó tranzakció volt hasonló nagyságrendű. Ennél nagyobb piaci értékkel rendelkező vállalat 1997-ben jelent meg utoljára a BÉT-en, a Matáv.

Kedvező a befektetési környezet

A BÉT elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a magyarországi befektetési környezet kedvező, a tőzsde teljesítménye 2015 elejéhez képest több mint megduplázódott, a BUX 114 százalékos növekedést mutat. Ez egyrészt a magyar gazdaság teljesítményére, másrészt a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményére vezethető vissza.

Csak júniusban hatszor döntött rekordot a BUX. A forgalom az első félévben 20 százalékkal emelkedett a tavalyi év átlagához képest - jelezte. Végh Richárd a Waberer'sről elmondta: a fuvarozással foglalkozó cégcsoport Magyarország 50 legnagyobb vállalata közé tartozik az árbevétele alapján, piacvezető Európában a szegmensében, és közel hétezer dolgozót foglalkoztat.

A cég teljes piaci értéke a bevezetési áron kalkulálva meghaladja a 90 milliárd forintot, ezzel a 6. legnagyobb piaci kapitalizációjú társaság lesz a BÉT-en, és az ősszel várható BUX-felülvizsgálat során várhatóan az 5. legnagyobb súlyú papír lesz az indexben. Az elnök-vezérigazgató a Waberer's tőzsdei bevezetését előremutatónak nevezte a tőzsde jövőbeni fejlesztésére nézve is.

Komoly eredmény

A tapasztalatok szerint a lakossági érdeklődés az év első négy hónapjában jelentősen nőtt a részvénybefektetések iránt, április végére 390 milliárd forint értékben birtokoltak a háztartások BÉT-re bevezetett részvényeket, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi év végéhez képest - mondta.

A BÉT 2020-ig elfogadott stratégiája szerint növelni szeretnék a részvénykibocsátások számát, a mostani komoly eredmény ebben - jegyezte meg. Lajkó Ferenc, a Waberer's Nyrt. vezérigazgatója elmondta: a cégnek sikerült likviditást szerezni, és a tőkepiacon megjelenni, ami a vállalatcsoport gyorsabb növekedését teszi lehetővé, és a lengyel Link fuvarozócég akvizícióját.

Kifejtette: az elsődleges tőkebevonás 50 millió euró, vagyis amit a Link felvásárlására terveztek, az 100 százalékban megvalósult. Hozzátett, hogy további akvizíciókat is terveznek. Sikernek nevezte, hogy a hazai és nemzetközi intézményi befektetők mellett a magyar kisbefektetők is jelentős részarányt képviseltek a jegyzés során. (+ FOTÓ)

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Gyengélkedik az informatikai cégóriás »