Nagy csalódást okozott a Hyundai

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elsősorban a kínai és az amerikai eladások csökkenése miatt 20 százalékkal esett Dél-Korea legnagyobb, és egyben a világ ötödik legnagyobb autógyártója, a Hyundai negyedéves profitja. A vártnál nagyobb lett az LG Electronics Inc. adózott eredménye az idei harmadik negyedévben, ugyanakkor nőtt mobil üzletágának a vesztesége.

Politikai lehúzás

A Hyundai adózott eredménye 852 milliárd won (758 millió dollár, 100 won=231,07 forint) lett az egy évvel korábbi 1,1 ezer milliárd won után.

A cég csütörtökön azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban az értékesítése - Kínát nem számítva - 7 százalékkal nőtt több új modelljének kedvező piaci fogadtatására. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a világ két vezető autópiacán, Kínában és az Egyesült Államokban bekövetkezett eladáscsökkenést. A Hyundai eladása Kínában 30 százalékkal, az Egyesült Államokban 13 százalékkal zuhant az idei első kilenc hónapban éves összevetésben.

A kínai eladások esésében szerepe volt annak, hogy a kormány a Hyundai bojkottjára szólította fel a vásárlókat, tiltakozásul az ellen, hogy az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszert telepített Dél-Koreában.

Felülmúlta a várakozásokat az LG

A dél-koreai vállalat csütörtökön azt közölte, hogy az adózott eredménye 318 milliárd won (283 millió dollár, 100 won=231,07 forint) lett, ami némileg kedvezőbb adat az elemzők által vártnál. Az LG Electronics ezzel már a harmadik egymást követő negyedévet zárta profittal, miután előzőleg két negyedévben veszteséges volt.

A cég negyedéves bevétele éves összevetésben 15 százalékkal 15,2 ezer milliárd wonra emelkedett, míg az üzemi eredménye 82 százalékkal 516 milliárd wonra javult.

A dél-koreai cég mobilüzletága veszteséges volt a negyedévben, részben azért, mert drágultak a készülékek alkatrészei.

Az ágazat 375 milliárd won (334 millió dollár) veszteséget termelt a szeptember végével záródott három hónapban, az ágazati működési veszteség pedig csaknem megháromszorozódott az előző negyedévhez képest a chipek és más alkatrészek drágulása miatt.

Az LG Electronics, Inc. szórakoztató elektronikai, mobilkommunikációs és háztartási elektronikai cikkeket gyártó dél-koreai konszern világszerte csaknem 83 ezer alkalmazottat foglalkoztat.