Nagy dobásra készül a Toyota

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Toyota japán járműgyártó 9,7 százalékkal feljavította az idei évre vonatkozó nyereség-előrejelzését a gyenge jen és a kiadáscsökkentési intézkedések hatása miatt.

Bizakodóbbak lettek

A világ második legnagyobb járműgyártója hétfőn azt közölte, hogy a március végéig tartó pénzügyi évre 1,7 ezer milliárd jen (15,08 milliárd dollár) adózott eredményre számít az eddig várt 1,55 ezer milliárd jen helyett. A cég a működési eredményre vonatkozó becslését is feljavította a novemberben várt 1,7 ezer milliárd jenről 1,85 ezer milliárd jenre.

A szakértők jobb eredményeket várnak, 1,721 ezer milliárd jen profitot és 2,02 ezer milliárd jen működési eredményt. A Toyota az előző évet magasabb profittal, 2,31 ezer milliárd jennel zárta.

Összefognak a Suzukival

Az együttműködési tárgyalások megkezdéséről állapodott meg hétfőn a Toyota és a Suzuki japán járműgyártó. Tervek szerint a két cég kutatás-fejlesztési együttműködésre lép a környezetvédelmi, biztonságtechnikai, járműelektronikai és autonóm navigációs területeken. Terveik között szerepel ökológiailag tiszta autó létrehozása és a biztonságos közlekedést célzó technológia kidolgozása.

A Suzuki a kisautók piacán rendelkezik erős pozíciókkal, elsősorban Indiában, valamint Japánban, ahol a Toyota tulajdonában lévő Daihatsu a legnagyobb versenytársa. A Toyota pedig jelentős eredményeket ért el a járműelektronikai automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlesztése terén.

Már nem ők adják el a legtöbb autót
A Toyota tavaly elveszítette négy egymást követő évben tartott világpiaci vezető pozícióját. A cég 2016-ban érdekeltségei, a Daihatsu Motor Co. és a Hino Motors Ltd. eladásaival együtt 10,175 millió járművet értékesített, 0,2 százalékkal többet, mint 2015-ben. A Volkswagen eladásai viszont 3,8 százalékkal 10,312 millióra emelkedtek tavaly. A General Motors a jövő héten teszi közzé eladási adatait.

Ezt olvasta már?

Szépen megnőtt a bankok profitja »