Nagy lendülettel indultak az európai piacok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy százalékot meghaladó erősödéssel nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön.

A londoni FTSE-100 index 1,35 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,53 százalék, a frankfurti DAX-30 index pedig 1,68 százalék pluszban állt a kereskedés első perceiben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,59 pontos emelkedéssel, 37 296,01 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,06 százalékkal erősödött.

Csütörtökön az európai tőzsdenyitáskor az euró árfolyama 1,2263 dolláron állt a szerda esti 1,2294 dollár után. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 32 centtel, 0,47 százalékkal, 68,34 dollárra emelkedett.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Elemzők szerint a befektetők bizakodóbbá váltak, miután kínai és amerikai részről egyaránt olyan kijelentések hangzottak el, hogy készek a tárgyalásokra kereskedelmi kérdésekben.

Csütörtökön egyebek között olyan adatok befolyásolhatják a trendet, mint az euróövezet szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-index márciusról, az euróövezeti ipari termelői árak februári adata, valamint az euróövezet és az EU februári kiskereskedelmi forgalmára vonatkozó számok.

Erre számítanak Budapesten

Enyhe emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön a piaci szakértők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy szerdán javult a nemzetközi hangulat, az amerikai piacok a kezdeti mínuszból fordultak és az európai nyitásban is egy masszívabb emelkedés várható. A magyar tőzsde is korrigálhatja a szerdai esést, a vezető részvények pedig emelkedhetnek.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője is emelkedésre számít a csütörtöki kereskedésben a szerdán napközben elromlott piaci hangulat után. Az esést az amerikai indexek ledolgozták, a pozitív hangulat átragadhat az európai tőzsdékre, így a magyar részvényekre is. A nemzetközi piaci hangulattal főként a Mol és az OTP szokott együtt mozogni, de szerdán a Richtert is befolyásolta, ezért esetében előfordulhat egy újabb felpattanás.

Így zártak tegnap

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,05 százalékkal erősödött, miközben Frankfurtban a DAX-30 0,37 százalékkal gyengült, Párizsban a CAC-40 index 0,20 százalékkal süllyedt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 592,12 pontos, 1,56 százalékos csökkenéssel, 37 275,42 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 8,3 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest.

Erősödéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 230,66 ponttal, 0,96 százalékkal, 24 264,02 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 30,23 ponttal, 1,16 százalékkal gyarapodott, és 2644,68 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 100,83 ponttal, 1,45 százalékkal erősödött, és 7042,11 ponton zárt.

Ezt olvasta már?

Három napelemparkot állított üzembe a Mol »