Nagy sztori készül a New Yorki-i tőzsdén

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A New York-i tőzsdére léphet a Spotify április első hetében a Bloomberg értesülései szerint.

Tőzsdére fel!

Úgy néz ki, már egy hónapja sincs a cégnek felkészülni a megszokottól kissé eltérő debütálásra. Az évtizedes gyakorlattal szembemenve a Spotify ugyanis nem tervez új részvényeket kibocsájtani vagy nyilvános ajánlattétellel pénzhez jutni, hanem a már meglévő részvényesek ajánlják fel eladásra befektetőknek az érdekeltségeiket, vagyis közvetlen tőzsdei jegyzésről van szó.

A vállalat értékét az elmúlt évek sikerei 20 milliárd dollárra emelték, a cég pedig a következő hetekben több befektetővel is tárgyalni fog, hogy kezelje a tőzsdére lépéssel járó kockázatot, abban reménykedve, hogy sikeres lesz Spotify bevezetése a világ legnagyobb tőzsdéjére. A bankok általában segítenek ilyenkor a vállalatoknak abban, hogy olyan debütáló árat határozzanak meg, amivel a részvények értéke nem zuhan be az első napon.

A streaming szolgáltatás képviselői nem kommentálták a Bloomberg értesüléseit.

Jó biznisz?

A Spotify március 15-én befektetői napot rendez, hogy erősítsék a cég kilátásait, egy olyan cégét, amelyiknek az elmúlt években alapjaiban sikerült átalakítania a zeneipart. Az iparági eladások már három éve folyamatosan növekednek köszönhetően a fizetős streaming szolgáltatásoknak, a Spotify pedig az egyértelműen vezetője a piacnak. A 2017-es év végére 71 millió előfizetője volt, ami körülbelül kétszerese a legközelebb lévő versenytársának, az Apple Music-nek.

Azt azonban még be kell bizonyítania, hogy a zenék online elérhetővé tétele jó biznisz. Míg a cég eladásai 4 milliárd euró fölé kerültek 2017-ben, a veszteségek is nőttek. A Spotify a bevételei több mint 70 százalékát fizeti a zeneiparnak, márpedig pont az óriási méreteket öltő jogdíjkifizetések akadályozták meg a profit elérésében a cég korábban induló riválisát, a Pandora Mediát is.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Lejtmenetbe kapcsolt egész Európa »

4IG 3500 (-1,13 ) ESTMEDIA 127 (1,60 ) MOL 2606 (-0,31 ) NUTEX 38 (-7,32 ) OPUS 700 (0,14 ) OTP 9940 (-1,39 ) OTT1 270 (-2,17 ) PANNERGY 664 (-0,90 ) RICHTER 5050 (0,70 ) SET Group 255 (1,19 ) ZWACK 17700 (-0,28 )