-->

Negatív irányba fordulhatnak a befektetési alapok?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A befektetési alapok vagyona 20 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal csökkent júliusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán az MTI-vel.

Itt volt magas a tőkebeáramlás

A hónap végén a Bamosz-tagok 6004 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A közlemény szerint a múlt hónapban a vegyes, az ingatlan- és az abszolút hozamú alapoknál volt magas a tőkebeáramlás.

A kiáramlás a pénzpiaci és a hazai rövid kötvényalapokat érintette. Júliusban a tőkeáramlások eredője 0,9 milliárdos pozitívumot mutat. A pénzpiaci alapok vagyona 4,3 százalékkal csökkent júliusban, és a hónap végén több mint 767,6 milliárd forintot tett ki.

Visszaváltás

A visszaváltás a likviditási alapoknál elérte a 22,9 milliárd forintot. A dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál az elmúlt hónaphoz hasonlóan, tőkebeáramlás történt, ami megközelítette az 5 milliárd forintot. A kötvényalapokból 19,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők.

Ez elsősorban a hazai rövid futamidejű kötvényeket érintette, ezekből 20,9 milliárd forintnyi tőke távozott. A szabad futamidejű kötvényeknél és a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona 1,9 százalékkal, 1194,8 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapoknál jelentős tőkebeáramlás történt, mintegy 20,6 milliárd forintnyi tőke érkezett a múlt hónapban. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 1,9 százalékkal, 886,2 milliárd forintra emelkedett.

Javítás

A részvényalapokba 3,6 milliárd forint tőke érkezett, ezen a hozamok némileg javítani is tudtak, így az alapok vagyona 1,4 százalékkal nőtt, meghaladta a 343,1 milliárd forintot. A tőkevédett alapokból 8,1 milliárd forint tőke távozott. Ezt a tőkekiáramlást a hozamok nem tudták tompítani, így a vagyonváltozás hatására az alap vagyona 5,9 százalékkal, 235,9 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokba júliusban 12,7 milliárd forint friss tőke érkezett. A hozamok nem alakultak kedvezően, így a vagyon nagysága csupán 0,8 százalékkal nőtt, 1029,4 milliárd forintot tett ki. A származtatott alapoknál a múlt hónapban a visszaváltások 2,6 milliárd forinttal haladták meg értékesítéseket.

Kedvezőtlen fordulat

A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, így az alapok vagyona júliusban 3,3 százalékkal, 181 milliárd forintra mérséklődött. Az ingatlanalapokba az előző hónapban 20,3 milliárd forint friss tőke érkezett. A hozamok és a tőkeáramlás eredőjeként a kategória vagyona 2,4 százalékkal, 991,9 milliárd forintra nőtt.

Az árupiaci alapoknál 0,9 milliárd forint tőkebeáramlás történt. A hozamok is kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 3,5 százalékkal nőtt, több mint 44,7 milliárd forint volt a hónap végén.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál júliusban tőkebeáramlás történt. A vagyon nagysága ennek köszönhetően 1,5 százalékkal, 238,09 milliárd forintra nőtt.