Nehéz a dolga a francia nagybanknak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen csökkent a Crédit Agricole francia nagybank részvényeinek árfolyama pénteken a párizsi tőzsdén, mivel a befektetők a lakossági banki szolgáltatások vártnál gyengébb teljesítményét fontosabbnak ítélték a befektetési banki üzletág kiemelkedő eredményeinél.

Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja pénteken közzétett gyorsjelentésében közölte, hogy a harmadik negyedévben éves szinten 1,4 százalékkal csökkentek a lakossági üzletágból származó bevételei, jóllehet hitelezési tevékenysége 9,2 százalékkal bővült. A befektetők által leginkább figyelt tétel, a nettó kamatbevételek 1 százalékkal estek vissza. Az európai bankokat hátrányosan érintik a rekordalacsony kamatok, amelyek megnyirbálják a hitelezési tevékenységből származó jövedelmeket. A lakossági üzletág jövedelmezőségének megvédésére nem sok eszköze van a bankoknak: növelhetik a kihelyezett hitelek állományát és/vagy emelhetik az egyéb termékek és szolgáltatások igénybe vételének díjait és jutalékait.

A Crédit Agricole összbevétele 4,8 százalékkal, 5,031 milliárd euróra emelkedett július-szeptemberben, adózott eredménye pedig 8,9 százalékkal 1,199 milliárd euróra nőtt. Elemzők 1,14 milliárd euró profitra számítottak. A francia nagybank kiemelte, hogy különösen jelentősen, 21,6 százalékkal emelkedtek a tőkepiacokról és befektetési banki tevékenységből származó bevételek. Péntek délben 2,27 százalékos mínuszban, 12,28 eurón jegyezték a bank részvényeit a párizsi tőzsdén, de napi mélypontján, 12,02 eurón, 4,38 százalékos veszteségben forgott a papír.

Ezt olvasta már?

Gyengén teljesített az ABN Amro »