Nehéz idők jönnek a részvénybefektetők életében

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

2017. emlékezetes év volt a globális részvénypiacok számára: az indexek dollárban számítva meggyőző, kétszámjegyű hozamokat értek el. A piacok masszívan diszkontálták a jövőbeli hozamnövekedést, és egyes részvények értékeltsége szédítő magasságokba szökött. Ebből adódóan a piacok a 2018-as hozamok jelentős részét lényegében "előrehozták" 2017-re és ezért 2018-ban sokkal nehezebb feltételek várják a részvénybefektetőket.

Jön a medvepiac?

Dominic Rossi, a Fidelity International részvény üzletágának globális befektetési igazgatója szerint már akkor is örülhetünk majd, ha a részvényekkel a következő 12 hónapban pozitív hozamot sikerül elérnünk.

Ugyanakkor azt azért nem gondolja, hogy a részvények kapcsán vegytiszta medvepiacra kellene számítanunk, mivel ennek feltételei még nem adottak. Inkább egy tartós konszolidációs szakaszt, esetleg enyhe csökkenést vár.

Olyan év lesz ez, amelyben a piaci béta helyett az aktív alfára kell majd összpontosítanunk - olvasható a közleményben.

Nem csoda, ha idegesek a befektetők

Régóta tart már ez a bikapiac, és azok az erők, amelyek eddig mozgatták, most kifulladni látszanak. Amikor a piacnak már nincs fundamentális oka az emelkedésre, megkezdődik a buborékképződés. 

Az USA részvénypiacának legaktívabb területein tanúi voltunk pár olyan látványos árfolyammozgásnak, főleg az IT-szektorban, amelyeket a jelek szerint már a fundamentális tényezőkön túlmutató, hangulati hatások idéztek elő. 

Egy ilyen masszív (a második világháború óta a második leghosszabb) bikapiac láttán nem csoda, ha idegesek a befektetők. Ez a bikapiac már a 2009-es pénzügyi válságból való kilábalás után sem volt közkedvelt.

Szokatlan módon nem tapasztaltunk erőteljes és tartós vásárlási kedvet a lakossági befektetők körében, sem általános eufóriát a részvények körül, de ettől Rossi csak még biztosabb abban, hogy fennáll egy jelentős korrekció kockázata.

Olvastad már? A végét járja a bikapiac - vajon ki mikor húzza be a féket?
A bikapiac egyelőre változatlan, de már az utolsó szakaszában jár. A stabil globális növekedés és az erős hozamok támogatást jelentenek a részvényeknek - írta a Fidelity egy korábbi összefoglalójában.

Mik a kilátások?

A Fidelity részvény üzletágának globális befektetési igazgatója szerint ahhoz, hogy jelentős visszaesésre kerüljön sor, a kamatvárakozások változására lenne szükség, vagy recessziónak kellene bekövetkeznie. Szerinte e két kockázat egyikének a bekövetkezési valószínűsége sem magas.

A kilátásokat ugyanakkor egyértelműen beárnyékolja az a tény, hogy a piacok már realizálták a 2018-as hozamokat. Mivel a nyereségnövekedéshez kapcsolódó vérmes várakozások már beépültek a mostani részvényárfolyamokba. 

A jelenlegi ciklus vége felé valószínűleg leértékelésekre kerül majd sor, amikor a befektetők rájönnek, hogy a piacok elvesztették a realitás talaját a talpuk alól. Ez leértékelés valószínűleg kéz a kézben jár majd a kamatlábak világszerte megkezdődő normalizálódására utaló jelekkel. 

Vajon bejön a jóslat?

Néhány évvel ezelőtt Dominic Rossi azt jósolta, hogy az USA S&P500 az évtized végére eléri a 2700-as értéket. Jelenleg 2600 körül lebeg. Mivel nem lát fundamentális okot az előrejelzése módosítására, mostantól az évtized végéig évente 3-4 százalékos növekedésre (plusz osztalékok) lehet számítani.

Ahhoz, hogy ezek a szerényebb hozamok vonzóak legyenek a befektetők számára, az kell, hogy a volatilitás viszonylag alacsony maradjon. Ha emelkedik, akkor a hozam nem lesz elég ahhoz, hogy megérje a kockázatot.

A Fidelity szakembere szerint az, hogy a feltörekvő piacok a ciklus ilyen késői szakaszában átvegyék a stafétabotot, több okból is problémás. A közelmúltbeli jó teljesítmény javát olyan körülményeknek köszönhették, amelyek közepette a feltörekvő piacok mindig jól teljesítenek: stabil árupiaci árak, gyengülő dollár és alacsonyabb diszkontráta.

Új kamatrendszer

Jó eséllyel 2018 lesz az az év, amikor a jegybankok valóban meg is lépik, amit már jó ideje ígérgetnek a kamatokkal kapcsolatban. Az elmúlt négy évben a tőkepiacok egyik érdekes vonása az volt, hogy a jegybankok saját kamatláb-előrejelzési teljesen elszakadtak a piacok által várt kamatemelkedéstől.

A piacok már régóta azon az állásponton vannak, hogy a kamatok úgysem emelkednek olyan mértékben, ahogy a jegybankárok előrejelzései vagy grafikonjai mutatják. Ennek oka, hogy a piacok – joggal – úgy döntöttek, hogy az inflációs kockázatok sokkal inkább lefelé, mint felfelé hatnak. Ez azonban 2018-ban megváltozhat, Rossi úgy hiszi, a jegybankoknak lesz igazuk, nem a piacoknak. 

Az inflációs kockázatok most sokkal szimmetrikusabbak, mint korábban voltak, ez pedig arra ösztönzi majd a jegybankokat, hogy beváltsák kamatláb-emelési ígéreteiket, így hosszú idő után először váratlan meglepetés érheti a piacokat és a befektetőket. 

A reálkamatlábak elmúlt 30 évben tapasztalt összeomlása erőteljes hátszelet fújt a részvény- és kötvénypiacokon tapaszalt nyereségek számára. Ha és amikor a reálkamatlábak elkezdenek felfelé mozdulni, ez a hátszél könnyen szembeszéllé fordulhat.

Potenciális meglepetések 2018-ban

Makrogazdasági és geopolitikai szempontból a befektetők hol emiatt, hol amiatt aggódnak majd, ahogy ez már egy ideje jellemző. A piacok eddig viszonylag ellenállóak voltak, de a kamatláb-normalizálódás folyamatának felgyorsulása komoly kihívás elé állíthatja őket.

A kínai gazdasági növekedés lassulása továbbra is fontos és szinte örök makrogazdasági kérdőjel marad, miközben a geopolitikai aggodalmak fókuszpontja az európai választási kockázatokról az észak-koreai konfliktusra és még újabban a Szaúd-Arábia és Irán közötti, egyre fokozódó feszültségre helyeződött át. 

Nem vitás, hogy ez utóbbi konfliktus súlyos eszkalálódása potenciális „fekete hattyú jelenség” lenne a pénzpiacok számára, és a befektetőknek gondosan át kell gondolniuk a térséghez kapcsolódó földrajzi és ágazati kitettségüket.

Ezt olvasta már?

Szijjártó: átalakulnak a befektetési erőviszonyok »