Nem érdemes előre örülni az indexek emelkedésének

| forrás:
TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Érdemes óvatosnak lenni a piacokon a következő napokban, a pozicionáltság alapján további esések alakulhatnak ki. Túl pozitívan látják a jövőt a befektetők, sokan emelkedést várnak, de ez a túlzott optimizmus rosszul is elsülhet.

A videó kattintásra indul.

Csak Budapest indult felfelé

A kereskedés első perceiben Londonban a FTSE-100 index 0,33 százalék, a frankfurti DAX-index 0,58 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,13 százalék mínuszt jelzett. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34,51 pontos emelkedéssel, 39 174,95 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát 0,09 százalékkal erősödött.

Kereskedők szerint kezdetben az befolyásolja a befektetői hangulatot, hogy részben a kőolaj áresése miatt mínuszban zárt kedden a Wall Street, ami kihatott szerdán az ázsiai börzékre is, ahol nyereségrealizálás is gyengítette a tőzsdemutatókat.

Lehet még zuhanás itthon

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: negatív hangulatban indulhat az európai kereskedés, ami a magyar részvényindexre is hatással lehet, a blue chipek esetében további esésre lehet számítani.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője közölte: a kedvezőtlen nemzetközi hangulat a vezető részvények közül az OTP-t befolyásolhatja a legnagyobb mértékben, de az utóbbi napokban gyengélkedő Mol-papírokra is hatással lehet. A két részvény negatív teljesítménye elég lenne ahhoz, hogy a BUX-indexet is nyomás alá helyezze, és folytatódjon a korrekció.

Elvesztette erejét Ázsia is

Gyengüléssel fejezték be a napot a szerda reggelre már bezárt ázsiai tőzsdék, a még nyitva tartók is mind mínuszban voltak.

A már bezárt tőzsdék közül a tokiói börze Nikkei225 indexe 1,51 százalékkal gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index pedig 1,96 százalékkal süllyedt. Az ausztrál börze 0,58 százalék, a tajvani tőzsde irányadó mutatója pedig 0,53 százalék csökkenéssel zárt.

A még nyitva tartó hongkongi tőzsde fő mutatója 0,70 százalékos, a sanghaji börze 0,77 százalékos, a szöuli pedig 0,33 százalékos mínuszban állt. 

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten »