Nem indul felhőtlenül Európa hete

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Eltérően alakultak az indexek a nyitásban hétfőn a vezető európai értéktőzsdéken.

A londoni FTSE-100 index 0,09 százalékkal süllyedt, a frankfurti DAX-30 viszont 0,28 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,11 százalékkal állt szerdai záróértéke fölött a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,11 százalékos veszteségben állt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,33 pontos csökkenéssel, 39 138,54 ponton nyitott hétfőn, vagyis a pénteki záró értékéhez képest kissé gyengült.

Merre tart ma Budapest?

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy az amerikai piacokon nincs kereskedés, ezért arra számít, hogy alacsony forgalom mellett erősödnek az árfolyamok. Hozzátette: fontosabb makrogazdasági adatok nem várhatók, amelyek érdemben befolyásolnák a kereskedést.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szintén úgy látja, hogy folytatódhat a pozitív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén, ezt elsősorban a kedvező nemzetközi befektetői hangulat segítheti.

Továbbra is jól szerepelhet az OTP, a bankpapír árfolyama megközelítheti a történelmi maximum értékét 11 780 forintnál. A Richter árfolyammozgása a múlt hét második felében éles fordulatot vett, itt is folytatódhat az emelkedés, 6000 forintnál található az első fontosabb potenciális megálló. A Magyar Telekom árfolyama is felfelé mehet, a technikai kép alapján jó esély van emelkedő hullám indulására. A Mol viszont bizonytalanul mozoghat a hétfői kereskedésben, mivel a vállalat éjfélkor teszi közzé jelentését - fejtette ki a szakértő.

Varga Zoltán is alacsonyabb aktivitásra számít hétfőn, mert az Egyesült Államok részvénypiacain az Elnökök napja miatt nem lesz kereskedés.

Ázsiában a helyzet

Az ázsiai piacok támogatják Európát. Tokióban a Nikkei-225 1,72 százalékkal, a szélesebb bázisú Topix index pedig 1,89 százalékkal emelkedett, amit segített, hogy megállt a jen erősödése, és így megállt a japán export versenyképességének romlása is. Jól fogadta a tőzsde azt is, hogy pénteken újabb öt évre az ultralaza monetáris politika hívét, Kuroda Haruhikót nevezték ki a japán jegybank kormányzójává, ami a monetáris stimuláló programok folytatását ígéri. Koreai Kospi 0,91 százalékkal emelkedett. A kínai piacok a holdújév miatt szerdáig zárva vannak.

A részvénypiac fellendülése az olajtőzsdéket is lendületbe hozta, és annak is árfelhajtó hatása volt, hogy szíriai határincidensek közelebb hozták az Izrael és Irán közti közvetlen konfrontáció lehetőségét. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára hétfő kora reggelig 52 centtel 65,36 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 73 centtel 62,41 dollárra ment föl.

A dollár enyhén erősödött, az euró 1,2413 dollár körül forgott a péntek esti 1,2440 dollár után. Az arany ára kissé emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1350,28 dollár körül jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint péntek este.

Ez történt a múlt héten

Pénteken nyereséggel zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 0,86 százalékkal, az FTSE-100 0,83 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,13 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,13 százalékkal ment föl.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 616,37 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 39 138,87 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt. A Mol ára nem változott, 2868 forintot ért záráskor, forgalma 1,0 milliárd forint volt. Az OTP-részvények ára 300 forinttal, 2,62 százalékkal 11 750 forintra emelkedett, forgalmuk 4,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4,50 forinttal, 0,98 százalékkal 465 forintra nőtt, forgalma 94,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 175 forinttal, 3,03 százalékkal 5945 forintra emelkedett, a részvények forgalma 3,5 milliárd forintot ért el.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot,...

ÜZLET

Jelentősen erősödött az M&A piac.

Ezt olvasta már?

Változatlanul lefelé csúszott a börze »