Nem kielégítő az Ericsson nyereségessége

| forrás:
TF - információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Erőteljes termékkínálattal, jó pozícióval és képességekkel rendelkezünk. Azonban a nyereségességünk nem kielégítő. – mondta el Hans Vestberg az Ericsson elnök- vezérigazgatója.

Az értékesítés -2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, valamint - 1%-kal az előző negyedévhez képest. A hálózatok üzletág teljesítménye visszaesett az előző év azonos időszakához képest az Európa egyes részein, Kínában, Koreában és Oroszországban tapasztalható gyengébb értékesítés, valamint a CDMA-berendezések értékesítését továbbra is jellemző visszaesés miatt. Ezt részben ellensúlyozta az erőteljes növekedés Észak- Amerikában. Az üzemi árrés nem változott az előző negyedévhez képest. A Globális szolgáltatások üzletág értékesítése 19%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. Az üzemi árrés növekedett az előző negyedévhez képest.

A háttérben álló üzleti mix – amelyet a lefedettségi és hálózatmodernizálási projektek nagyobb aránya és a kapacitási projektek kisebb aránya jellemez – a várakozások szerint rövid távon fennmarad. Az üzemi árrés csökkent az előző év azonos időszakához képest a lefedettségi projektek és a modernizációs projektek Európában tapasztalható nagyobb aránya miatt. Az üzemi árrés az előző negyedévhez képest növekedett az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően.

A tevékenységből származó pénzeszköz-változás 7,0 milliárd svéd korona, a készpénz-konverzió pedig az év aktuális napjáig 52% volt. A nettó eredmény 2,2 milliárd svéd korona, amely alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 3,8 milliárd svéd koronás értéknél, és amelyre hatással volt a Hálózatok üzletág alacsonyabb nyereségessége.

A tisztított részvényenkénti hozam 0,67 (1,18) svéd korona. A nem az IFRS (International Financial Reporting Standards = Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti részvényenkénti hozam 1,04 (1,52) svéd korona.

„A Globális szolgáltatások és Támogatási megoldások iránti kereslet továbbra is jó volt, míg a Hálózatok üzletág értékesítéseiben visszaesés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. Észak-Amerikában a Hálózatok üzletág értékesítései kedvezően alakultak, a CDMA-értékesítések terén tapasztalható várt visszaesés ellenére, míg Európa egyes részein, Kínában, Koreában és Oroszországban továbbra is lassan haladt az értékesítés” – mondta el Hans Vestberg az Ericsson elnök- vezérigazgatója. „A növekvő Globális szolgáltatások üzletág nem csupán a kiemelkedő teljesítményével, de stabil üzemeltetési nyereségességével is hozzájárul az eredményekhez, és a Támogatási megoldások üzletággal együtt a csoport értékesítéseinek több mint 50%-át teszi ki.

Úgy véljük, hogy az iparág számára a hosszú távú pozitív fejlődés alapjai továbbra is stabilak. Mára egy milliárd okostelefon van a világon, és ez a szám 2017-re a várakozások szerint eléri a három milliárdot. Az új készülékek és alkalmazások bevezetése magasabb szintű fogyasztói elvárásokkal jár a hálózatok teljesítménye és minőség tekintetében. Ez növeli a technológiánk, szoftvereink és szolgáltatási képességeink iránti keresletet. Ugyanakkor továbbra is látható a makroökonómiai lassulás, amely a világ egyes részein óvatosabb költésre ösztönzi a hálózatüzemeltetőket.

Az ST-Ericsson vegyes vállalatunk továbbra is kihívásokkal járó pozícióban van, bár a negyedévben javult a teljesítménye. Az Ericsson, az STMicroelectronics vállalattal közösen folyamatosan felügyeli a stratégiát és az üzleti helyzetet. Továbbra is bízunk benne, hogy az ST-Ericsson stratégiai pozícióban van az iparágon belül a készülék-ökoszisztéma működtetése terén.

Erőteljes termékkínálattal, jó pozícióval és képességekkel rendelkezünk. Azonban a nyereségességünk nem kielégítő. Az összehasonlítható egységek esetében az üzemeltetési költségek -7%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, és a projektek végrehajtásában is biztos javulás tapasztalható. Ez a javulás ösztönzőleg hat, de még nem elegendő, és tovább folytatjuk a kiegészítő hatékonyságnövelési és költségcsökkentési lépések proaktív módon történő azonosítását és végrehajtását” – foglalta össze Vestberg.

Az Ericsson a világ vezető megoldásszállítója a kommunikációs technológiák és szolgáltatások piacán. A hálózatba kapcsolt társadalom kialakulását olyan hatékony, valós idejű technológiákkal támogatjuk, melyek segítenek, hogy szabadabban tanuljunk, dolgozzunk és éljük életünket a világ minden fenntartható társadalmában.