Nem zárt jól Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 22,51 ponttal, 0,1 százalékkal 23 580,5 pontra gyarapodott. Az S&P 500-as mutatója 0,98 ponttal, 0,04 százalékkal lett kevesebb, és 2601,44 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 10,64 ponttal, 0,15 százalékkal csökkent, és 6878,52 ponton zárt.

Így alakult a hétfő

Az indexek a kiskereskedelmi részvényeknek köszönhették kezdeti nyereségeiket a hétfői kereskedésben. Az S&P index kiskereskedelmi mutatója a nap folyamán másfél százalékos nyereségben is állt, amit később el is veszített. A kiskereskedelmi láncok közül csak az Amazon.com részvénye őrizte meg árfolyamnyereségét, közel egy százalékosat, köszönhetően a fekete pénteki és "kiber hétfői" forgalmának, amely 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Eltekintve a kiskereskedelmi papírokra átmenetileg irányuló befektetői figyelemtől, a piacok az adóreform-tervezet csütörtöki szenátusi szavazására várnak.

Az árfolyamindexek hétfői csökkenéséhez az energiaipari és a félvezető-ipari részvények gyengülése is hozzájárult. Az energiaipari részvények a csökkenő olajárakat követték lefelé, a félvezető-ipari részvények pedig az ágazat kilátásainak romlása miatt gyengültek. A Chevron egy százalékkal, az Exxon fél százalékkal, a Marathon Oil közel négy százalékkal gyengült.

A Micron Technology három százalékot, az Nvidia egy százalékot veszített. A Western Digital részvénye közel hét százalékkal gyengült, és a legnagyobb hátramozdító volt az S&P-500 indexben.

Az olaj

Az amerikai WTI nyersolaj ára hétfőn két százalékkal is csökkent a múlt héten elért több mint két éves csúcsról a termelő amerikai kutak számának növekedése miatt. A kereskedés vége előtt két órával a WTI ára 1,42 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 58,11 dolláron.

A Brent nyersolaj ára nem csökkent, 0,58 százalékkal 63,84 dollárra emelkedett. A Brent olaj árának a csökkenését akadályozza, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők hó végi tanácskozásán várható a termeléskorlátozási megállapodás meghosszabbítása.